Tintoru su bile podređena civilna i vojna vlast

Preporučujemo

Na suđenju za zločine u Vogošći, Državno tužilaštvo je prikazalo videozapis televizijske emisije iz ljeta 1994. godine u kojoj je optuženi Jovan Tintor kazao da je bio komandant Kriznog štaba u Vogošći, kome su bile podređene vojna i civilna vlast, javlja Detektor.ba, prenosi agencija Patria.

Tužilaštvo BiH je u sudnici prikazalo emisiju “Moj gost – njegova istina” autora Riste Đoge, čiji gost je 1994. bio optuženi Tintor.

- -

Tintor je u emisiji rekao da je bio jedan od osnivača Srpske demokratske stranke (SDS), te je htio pomoći koliko je mogao. Naveo je kako su lideri muslimana “tražili bošnjaštvo”, koje je, kako je rekao, jedna “najopasnija teza koju su iznijeli”.

Optuženi je u emisiji istakao i da se očekivala pomoć od Jugoslovenske narodne armije (JNA), ali da ona, uz čast izuzetaka, “nije odigrala onu ulogu koju smo željeli i očekivali”.

Tintor je tokom gostovanja govorio o jednoj od svojih “najvećih tajni”.

“Kad smo počeli da naoružavamo narod pred rat, kontrole su bile na sve strane i nije se moglo proći”, rekao je optuženi, dodavši kako je napravio kolonu svatova od oko 30 automobila, te da je natovareno oružje. Naveo je da su potom prošli kao svatovi kroz Sarajevo i došli u Vogošću.

- -

Govoreći o početku rata, Tintor je rekao da je bio komandant Kriznog štaba u Vogošći kome su tada bile podređene civilna i vojna vlast. On je kazao i da je držao 64 kilometra fronta.

Prema riječima optuženog, muslimani su bili bolje naoružani nego što se to pretpostavljalo, a pronađen je veliki broj oružja prilikom blokade Vogošće.

Državno tužilaštvo tereti Tintora, bivšeg predsjednika Kriznog štaba općine Vogošća, za mučenje, tjeranje na prinudne radove i ubistva Bošnjaka i Hrvata u logorima i na drugim lokacijama u Vogošći.

Optuženi je u emisiji komentarisao kako je pad Žuči jedan od najtežih trenutaka u njegovom životu, te da je osim za Žuč i Vogošću vezan i za sve srpske krajeve.

“Ovo što radim, ja hoću da radim kao sluga srpskog naroda”, rekao je Tintor u emisiji, uputivši poziv srpskom narodu na jedinstvo s riječima da “mi nismo protiv muslimana i Hrvata, ni za etničko čišćenje”.

Suđenje će se nastaviti 12. marta.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...