“To će biti jedan od zadataka za nove vlasti nakon izbora”

Preporučujemo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović obraćajući se na komemoraciji povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici, pozvao je visokog predstavnika međunarodne zajednice Valentina Inzka da donese odluku kada je u pitanju negiranje genocida u BiH.

“Govor gospodina Inzka i moj su vrlo slični, govorimo o istim temama i na isti način ih vidimo, samo što ja neke stvari ne mogu da uklonim rukom, a gospodin Inzko i međunarodna zajednica mogu da ih uklone rukom. Poruka da je Radovan Karadžić junak, da zaslužuje odlikovanje, strašna je poruka, ona ne može ostati. Mi s tim ne možemo da živimo i to se da popraviti jednom vašom odlukom i ljudi koji stoje uz vas. Pozivam vas pred ovim ljudima, pred žrtvama Srebrenice, da makar to uradite. Negiranjem genocida, odbijanjem da priznaju zločin, oni čine dodatni zločin nad žrtvama i njihovim porodicama. Vrijeđaju sve nas, guraju prst u oko civiliziranom svijetu, ali u suštini najviše štete nanose vlastitom narodu”, poručio je Izetbegović Valentinu Inzku 11. jula u Potočarima.

- -

Iako je na nivou Federacije BiH kroz Krivični zakon regulisano pitanje negiranja genocida i određene sankcije, to nije slučaj kada je u pitanju Republika Srpska.

U nekoliko navrata bilo je pokušaja da se negiranje, minimiziranje, opravdavanje ili odobravanje zločina genocida, holokausta, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva zakonski riješi na nivou države, ali zakon nikada nije donesen.

Na upit N1 o tome da li će se Ured visokog predstavnika uključiti u ovo pitanje, odnosno da li će nametnuti zakon koji reguliše negiranje genocida, iz OHR-a odgovaraju:“Nažalost, u BiH još uvijek ne postoji zakon na državnom nivou kojim bi se zabranilo negiranje genocida i holokausta, te govor mržnje. Potreba za takvim zakonom je očita, imajući u vidu mnoštvo izjava iz prošlosti. To će biti jedan od zadataka za nove vlasti nakon oktobarskih izbora. Agresivna retorika, od koga god da dolazi, koja poziva na nasilje i priziva mračne slike rata, izaziva zabrinutost u cijeloj zemlji i potpuno je neprihvatljiva. Ured visokog predstavnika najoštrije osuđuje izjave bilo koje javne ličnosti koje ometaju pomirenje i dijalog”, navode iz OHR-a za N1.

Najnovije

Uskoro raspuštanje Hrvatskog sabora: Parlamentarni izbori u aprilu ili maju

U Zagrebu je danas održana sjednica predsjedništva HDZ-a na kojoj je donijeta odluka da će Hrvatski sabor biti raspušten...