Tobdžija Smail Krivić nakon 24 godine večeras neće biti na Žutoj tabiji u Sarajevu

preporučujemo

Nakon 24 godine vjerne službe, tobdžija Smail Krivić neće večeras u akšam biti na Žutoj tabiji i pucnjem iz topa najaviti dolazak mjeseca ramazana, zbog koronavirusa.

Koronavirus je Krivića onemogućio u tome i prinuđen je početak ramazana dočekati u svojoj kući, dok će njegov posao na Žutoj tabiji privremeno obavljati njegov zamjenik. Srećom, on se uspješno oporavlja i očekuje da se vrati svom najdražem poslu krajem mjeseca ramazana.

Nakon 12 dana borbe sa koronom, za koje kaže da su mu bili među najtežim u životu te da nije mogao ni jesti, ni piti, Smail kaže da se sada osjeća bolje i oporavlja.

“Neću pucati večeras iz topa na Žutoj tabiji, a pucao sam od 1997.godine, kad je počelo. Ako Allah bude dao zdravlja malo kasnije ću se pridružiti, pa makar u zadnjoj trećini ramazana. Za mene je ta čast da svaku noć pucam iz topa nešto posebno i ne može se opisati. Hvala Bogu, sada sam dobro. Nisam ni jeo, ni pio. Primio sam dosta antibiotika i injekcija u stomak i ide nabolje. Pomogao mi je prijatelj, pulmolog i bio uz mene kad sam bio bolestan”, kazao je.

Nakon vijesti da je Smail bolestan i da ovaj ramazan neće početi na Žutoj tabiji, načelnik Ibrahim Hadžibajrić uputio mu je poklone i poželio što brži oporavak.

Posljednje 24 godine za pucanj topa sa Žute tabije tokom ramazana u Sarajevu zadužen Smail Krivić. Tobdžija, koji svakog dana označava kraj posta, postao je tako ramazanska atrakcija u našem gradu. Obučen u narodnu nošnju, s fesom na glavi, uvijek je privlačio pažnju posjetilaca, a među njima i turista iz cijelog svijeta.

Najnovije

Podnesen zahtjev za smjenu crnogorske vlade, opoziciji fali jedna ruka

skupštinsku proceduru predat je prijedlog da se glasa o nepovjerenju Vladi Crne Gore koji je podržalo 40 poslanika opozicije,...