Tokić za Index: EPBiH preko direktora RU “Kreka” unosi nemir, žele se osloboditi 2.000 radnika preko noći

Preporučujemo

Ne nazire se kraj problemima u RU “Kreka”. Iz Sindikata navode kako se vrši brutalna podjela radnika na podobne i nepodobne.

– To je višemjesečni pokušaj Elektroprivrede da preko direktora RU “Kreka” unese nemir u kojem će njihova “borba” za rudara donijeti podjelu među nama, odnosno da se, grubo kazano, izdvoje oni koji nisu rudari. A za njih nisu rudari oni mašinske struke, ni radnici elektro struke, ne može se rudar zamisliti bez te potporne djelatnosti – govori za “Index” Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije RU “Kreka”.

- -

Ukoliko se usvoje novi Pravilnici o radu i radnom učinku, rudarima niko ne bi mogao garantovati da će imati plaću u sadašnjem iznosu.

– Formula bi bila 60:30:10 za obračun plaća u skladu sa radnim učinkom. Bez obzira na radni učinak, ima 10 posto gdje oni utiču, a to je kvalitet uglja, na što rudar ne može uticati.  Sindikat je tražio isključivo poštivanje Ugovora. Oni bi preko noći da se oslobode preko 2.000 radnika u rudnicima, bez ikakvih nadoknada. Sindikat to nikad neće prihvatiti – govori.

Kako nam je kazao, rudare najviše boli činjenica što se RU “Kreka” uvijek omalovažava u poređenju sa RU “Stanari” iz RS-a, iz kojeg EPBiH ima u planu nabaviti još 620.000 tona uglja.

– Neshvatljivo je da vlasnik kapitala, a to je EPBiH, omalovažava i ljaga svoj kapital kojim upravlja i poredi ga sa drugim – zaključuje Tokić.

- -

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...