Tokić za “Index”: Nažalost, pokazali su koliko je Andelija bitna figura, rudari ostaju ujedinjeni

preporučujemo

Nakon što su rudari organizovali proteste ispred zgrade Vlade FBiH, te obustavili proizvodnju uglja, postignut je Sporazum 1. decembra sa Elektroprivredom BiH (EPBiH) u okviru koje posluju rudnici.

Rudari su na proteste izašli sa 13 zahtjeva, od kojih je prihvaćeno 12. O jednom se nije dalo pregovarati, pa je tako na čelu EPBiH i dalje ostao Admir Andelija.

Međutim, prihvaćena je smjena Huseina Trunića, direktora rudnika “Kreka” u Tuzli. Kako je za “Index” kazao predsjednik Sindikata rudnika “Kreka” Zuhdija Tokić danas se očekuje imenovanje novog direktora.

Tokić govori kako su pomiješani osjećaji zadovoljstva i doze razočarenja. Ali je ipak ponosan što su radnici pokazali jedinstvo i izvojevali pobjedu u borbi za ostvarenje svojih prava.

– Nismo u potpunosti zadovoljni jer je prvi čovjek koji je najodgovorniji za ovu situaciju ostao. Parlament je zasjedao i glasao protiv smjene. Ako Parlament nije spreman da to uradi, onda možete zamisliti dokle je bitna jedna figura nažalost. Ako se usvoje zahtjevi rudara, direktor EPBiH je rekao da će podnijeti ostavku, to sve govori o njemu – govori nam Tokić.

Osnovni cilj protesta je ispunjen i stavljen je van snage Pravilnik o radu i radnom učinku.

– Ostaje jedan ponos na jedinstvo iskazan u svemu tome i jedna snaga kojom smo pokazali da bar neko u ovoj državi može jedinstvom da uradi nešto na zaštiti prava radnika i ostvarivanju prava. Nakon ovog više ništa neće biti isto – zaključuje u razgovoru za “Index” ZuhdijaTokić.

Pročitajte:  Koliko će Andelijina fotelja koštati Federaciju BiH: Nakon 40 miliona KM Stanarima, još 10 miliona Lageru

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...