Tokom protesta u Kini policija pretukla i uhapsila novinara BBC-a

Preporučujemo

Kineska policija pretukla je i uhapsila jednog od novinara BBC-a koji je pratio prosteste protiv mjera uvedenih zbog u Šangaju, ali je pušten iz pritvora nakon nekoliko sati, objavio je BBC, prenosi Reuters.

“BBC je iznimno zabrinut zbog tretmana našeg novinara Eda Lawrencea koji je uhapšen i vezan lisicama dok je izvještavao o protestima u Šangaju”, poručio je saopćenjem glasnogovornik britanskog javnog servisa.

“Zadržan je nekoliko sati. Prilikom hapšenja policija ga je tukla i udarala nogom. To se dogodilo dok je radio kao akreditovani novinar”, dodao je glasnogovornik.

Šangaj je jedan od brojnih kineskih gradova u kojima se protestuje protiv strogih restrikcija zbog koronavirusa.

Protesti su se proširili nakon što se u Urumqiju na zapadu zemlje zapalila zgrada, a njeni stanovnici zbog strogih mjera nisu mogli pobjeći od požara, pri čemu je život izgubilo deset ljudi.

BBC kaže da nije dobio vjerodostojno objašnjenje za Lawrenceovo pritvaranje.

“Nismo dobili nikakvo službeno objašnjenje ili izvinjenje od kineskih vlasti, osim tvrdnje zvaničnika koji su ga kasnije pustili, da su ga uhapsili za njegovo dobro u slučaju da je dobio koronavirus od mase ljudi koji su protestovali”, navodi BBC.

Najnovije

Islamska zajednica odgovorila Čoviću u vezi ugovora s državom

Ugovor sa državom nije ekskluzivitet Islamske zajednice nego crkava, jer se osporava Islamskoj zajednici. Već duže vrijeme u javnosti u...