Kolaps turske lire: Centralna banka spremna da interveniše

Preporučujemo

Centralna banka Turske saopćila je danas da je spremna da preduzme “sve neophodne mjere” da bi osigurala finansijsku stabilnost poslije kolapsa nacionalne valute lire.

U saopćenju se navodi da će komercijalne banke dobiti pomoć da bi ostale likvidne.

– Centralna banka će pažljivo pratiti dubinu tržišta i formiranje cijena i preduzet će sve neophodne mjere da bi održala finansijsku stabilnost, ukoliko zaključi da je to neophodno – piše u tekstu.

Saopćenje je objavljeno nakon što je turska lira pala na rekordno nizak nivo prema dolaru u vrijeme kada traje diplomatski spor sa SAD.

Pritvaranje američkog pastora Andrewa Bransona od oktobra 2016. godine na osnovu optužbi za terorizam izazavlo je do sada najveću krizu u odnosima Ankare i Washingtona, javlja Srna.

Centralna banka je objavila seriju mjera dan nakon što je ministar finansija Berat Albayrak, zet predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, rekao je da je u pripremi akcioni plan.

U saopćenju se navodi da će u finanijski sistem biti uneseno oko 13 milijardi lira (devet milijardi dolara) da bi se osigurala likvidnost.

Najnovije

Lana Pudar se danas bori za prvu medalju na Evropskom prvenstvu za seniore

Lana Pudar, najbolja bosanskohercegovačka plivačica, danas će se boriti za medalju na Evropskom prvenstvu u Rimu u disciplini 100...