Tomislav Nikolić: Srbija i RS odlučivat će zajednički o zajedničkoj sudbini

Preporučujemo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je danas u Banja Luci bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića “za izuzetan doprinos u afirmaciji i poslijeratnom razvoju RS”, piše N1.

Nikoliću je dodijeljen Orden RS na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije i RS kao i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji i poslijeratnom razvoju RS.

- -

“Ako je put da se ujedinimo vaša samostalnost i nezavisnost, od srca vam želim samostalnost i nezavisnost. S tog puta ne smije se skrenuti. I bit će još 100 prepreka, ali mi smo samo oni ljudi koji idu ispred volje naroda, a ona je jasna – Srbija i RS odlučivat će zajednički o zajedničkoj sudbini”, utvrdio je Nikolić.

Za dio međunarodne zajednice je rekao „da je otimao suverentitet, nezavisnost i pravo RS, podvođenjem po nekakvu zajedničku državu za koju ne vidi da još funkcioniše“.

“Moj najteži izazov za RS je bio rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o Srebrenici. Znao sam da, ako dođe do glasanja, nećemo imati velike šanse. Ako izglasaju kako su naumili, onda ni RS neće imati velike šanse. Tada sam odlučio da uradim nešto što nije diplomatski, ali je bilo očajnički – da se obratim našoj majci Rusiji i velikom predsjedniku Putinu… Napisao sam pismo Putinu i naveo sam da ‘ovim pečatimo sudbinu RS’. Vladimir Putin je uložio veto na rezoluciju o Srebrenici, podigao nam glave, ohrabrio… Od tada me baš ne vole ovi naši manji prijatelji, a kakav bih ja bio čovjek kada bi me volili oni koji ne misle dobro mom narodu”, rekao je Nikolić.

Dodik je dodijelio priznanja režiseru Emiru Kusturici, vicekancelaru Austrije Heinz-Christianu Stracheu, Marku Paviću, Mići Mićiću i drugima.

- -

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine obilježavanje Dana Republike Srpske, 9. januara ocijenio neustavnim, danas će ipak, nizom manifestacija, uključujući i vjerske, biti obilježen dan RS-a.

Najnovije

Biden poručio: Usvajanje zakona o stranoj pomoći Predstavničkog doma šalje “jasnu poruku” o američkom vodstvu svijetu

Predsjednik SAD-a, Joe Biden rekao je u saopćenju u subotu da usvajanje zakona o stranoj pomoći Predstavničkog doma šalje...