- Advertisement -

Topić: Crvena linija pređena 9. januara, moguće su sankcije i Srbiji

Preporučujemo

Da li je povratak političara iz bh. entiteta Republika Srpska u institucije Bosne i Hercegovine realan nakon poziva srbijanskog predsjednika, tema je o kojoj je politička analitičarka Tanja Topić govorila u programu N1 BiH. Ona je rekla da nije sasvim jasno o kakvom bi se povratku uopće moglo raditi.

Ostalo je, prema mišljenju Tanje Topić, otvoreno pitanje da li povratak u institucije BiH znači onakvo djelovanje koje smo imali do sada, odnosno da politički predstavnici koji dolaze iz Republike Srpske odlučuju samo isključivo onda kada se radi o temama i interesima tog bosanskohercegovačkog entiteta.

-To ne bi značilo relaksaciju, već daljnju tihu blokadu. Mislim da je poziv Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, ozbiljan poziv Miloradu Dodiku. Sasvim je sigurno, na temelju onog što smo mogli čitati između redova, da je i on na neki način suočen s mogućim sankcijama i posljedicama koje bi se odnosile na Srbiju-, mišljenja je Tanja Topić. To je u emisiji Izvan okvira pojasnila na sljedeći način:

-Crvena linija koja je pređena bilo je obilježavanje 9. januara zajedno sa porukama koje su tada poslane. Imali smo, nakon 9. januara, poruke i reakcije međunarodne zajednice. Oni su rekli da će se sa mogućim posljedicama morati suočiti i oni koji su dali podršku obilježavanju 9. januara. A to je gotovo bila cijela Vlada Srbije-, rekla je Topić. Ona je istakla da bi Vučićev poziv na povratak u institucije Bosne i Hercegovine, ukoliko do toga dođe, mogao značiti tek laganu relaksaciju.

-Postavlja se pitanje šta je to što nama politike u BiH mogu ponuditi na ovim predstojećim izborima. Dobar dio etnonacionalista smatra da mogu ponuditi funkcionisanje po dobro oprobanom receptu: a to je proizvodnja straha i zaštita naroda od ugroženosti. Ko se onda pojavljuje? Pojavljuju se one politike koje predstavljaju sebe ekskluzivnim zaštitnicima naroda-, kaže za N1 Tanja Topić, te dodaje da ne zna šta je još ostalo od praznih obećanja na koja bi građani i građanke trebali da nasjednu. Analitičarka je ukazala i na to koliko je javni prostor BiH kontaminiran u proteklih šest (6) mjeseci.

-Bili smo izloženi verbalnom nasilju. Strašna je stvar da 26 godina nakon rata većina građana postavlja pitanje da li će biti rata. Da li je to budućnost koju nam ove politike obećavaju zadnjih nekoliko decenija,  pita se na kraju emisije Izvan okvira Topić.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

U subotu borilački spektakl u Bosanskoj dolini piramida “Pyramid Cup 2022”

Taekwondo kolektiv Bosna iz Visokog ovog vikenda organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo u taekwondou "Pyramid Cup 2022" Visoko, a ovaj...