Toplotni val zahvatio Indiju, u Delhiju izmjereno više od 49 stepeni

Preporučujemo

Toplotni val koji je zahvatio sjeverni dio Indije rezultirao je rekordnim temperaturama, a u glavnom gradu Delhiju je izmjereno 49,2 stepena.

Ovo je peti toplotni val u Delgiju od marta, a zvaničnici u mnogim dijelovima zemlje apeluju na ljude da poduzmu potrebne mjere jer će se visoke temperature zadržati. Upozorili su da bi vrućina mogla uzrokovati probleme kod ranjive grupe populacije, uključujući novorođenčad, starije osobe i ljude s hroničnim bolestima.

Države Himachal Pradesh, Haryana, Utterakhand, Punjab i Bihar su bile posebno na udaru toplotnog vala u proteklim danima.

Temperatura će pasti za dva do četiri stepena u određenim područjima, ali od intenzivne vrućine nema odmora.

Visoke temperature su u Indiji uobičajene u maju i junu, ali je ljeto ove godine počelo ranije te su temperature visoke još od marta kada je stigao prvi toplotni val.

Prosječne maksimalne temperature za mart su bile najviše u protekle 122 godine. Zbog vrućine je povećana potrošnja električne energije, što je dovelo do prekida snabdijevanja u mnogim državama. Također, povećan je i rizik od požara.

Najnovije

Salihamidžić ostaje bez vozačke dozvole?

Sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić ići će na sud u Minhenu zbog prebrze vožnje, piše njemački list Bild. Salihamidžića...