Toyota roboti povećavaju ljudske sposobnosti i mobilnosti

preporučujemo

Toyota Motor Corporation (Toyota), kao globalni partner Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, želi da pružiti rješenje mobilnosti koje se ne zaustavlja na ustupanju službenih vozila za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju 2020.

Jedan od načina na koji Toyota to čini je učestvovanjem u „Robotskom projektu Tokio 2020.“, projektu na čijem čelu je Organizacioni odbor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju koji okuplja vladu, gradsku upravu, kao i partnere igara, uz stručnjake iz područja robotike. Na Igrama u Tokiju 2020, roboti koje će Toyota predstaviti koristiće se za unapređenje mobilnosti ljudi na raznim lokacijama i događajima. Pomažući ljudima da osjete i iskuse svoje nade i snove, Toyota vjeruje da će dodatno doprinijeti uzbuđenju i uspjehu Igara u Tokiju 2020.

”Mi u Toyoti koristimo tehnologiju industrijskih robota za razne namjene, temeljeći se na našoj posvećenosti „Podršci ljudskim životnim aktivnostima i životu u skladu s ljudima”, rekao je Nobuhiko Koga, glavni direktor Toyotinog pionirskog istraživačkog centra.

U Toyoti povećavaju napore u razvoju robota kako bi omogućili svim ljudima slobodu kretanja. „Mobilnost za sve“ nije samo „fizičko“ kretanje neke osobe ili predmeta od jednog do drugog položaja, nego uključuje i „virtualnu“ mobilnost neke osobe. To otvara dalje mogućnosti iskušavanja novih stvari, upoznavanja i interakcije s drugima, ili sposobnost da vas nešto „emotivno“ pokrene.

Kako bi ovo bile najinovativnije i tehnološki najnaprednije Igre u istoriji, Organizacioni odbor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju i Toyota rade na razvoju „robota maskote“. Robot maskota će moći da pomiče ruke uz pomoć daljinskog upravljača, kao i da daje force-feedback kroz interakciju. Putem kamere postavljene na glavi robot može da prepozna ljude u blizini, a nakon što ih prepozna može reagovati/prikazati niz izraza

T-HR3 (Humanoidni robot)

Roboti T-HR3 će na službenim prostorima moći da reprodukuju pokrete robota maskote na udaljenoj lokaciji, gotovo u stvarnom vremenu. Pored slanja slike i zvukova s udaljenih lokacija, ovi korisnici robota će moći da iskuse sposobnost kretanja i force-feedbacka, omogućavajući im razgovor i high-five sa sportistima i drugima, uz osjećaj kao da su zaista fizički tamo prisutni.

T-TR1 (Robot za komunikaciju s udaljene lokacije)

T-TR1 je robot za virtuelnu mobilnost/daljinsko prisustvo koji je razvio Toyotin istraživački institut (Toyota Research Institute) u SAD. Opremljen je kamerom na vrhu velikog zaslona gotovo prirodne veličine. Prikazom slike korisnika s udaljene lokacije, robot pomaže toj osobi da osjeti nešto nalik fizičkom prisustvu na mestu na kojem se nalazi robot, kao što je sportsko borilište.

Za dio mjesta za invalidska kolica na Olimpijskom stadionu, Toyota Human Support Robot HSR će voditi goste do njihovih sjedišta i nositi za njih manje obroke i druge predmete, pomažući im tako da slobodnije uživaju u takmičenjima

Toyota Deliver Support Robot DSR, razvijen posebno za Tokio 2020, direktno će gledaocima dostavljati pića i drugo što naruče putem posebnog tableta.

 

Najnovije

Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Danas je na sjednici Skupštine Crne Gore odlukom većine zastupnika usvojen Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici. Podrškom opozicije i...