Transparency podnio prijavu protiv Dragana Anđelića zbog sukoba interesa

Preporučujemo

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa prijavu protiv Dragana Anđelića, zbog, kako su saopćili, kršenja Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Anđelić je, navode iz TI, nakon ostavke sa funkcije zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije imenovan na mjesto v.d. izvršnog direktora “Rudnika i termoelektrana Gacko“ .

- -

Iz TI BiH podsjećaju da Zakon o sukobu interesa jasno propisuje da „izabrani zvaničnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici, za vrijeme obavljanja javne funkcije i šest mjeseci nakon prestanka obavljanja te funkcije, ne mogu biti članovi upravnog odbora, nadzornog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta, niti biti u svojstvu ovlaštene osobe u javnom preduzeću”.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je Anđelića, nakon njegove ostavke, razriješio funkcije zamjenika direktora APIK zaključno sa 4. martom 2018, što jasno ukazuje na to da nije istekao rok od šest mjeseci, te da je od trenutka imenovanja na funkciju u RiTE Gacko, Anđelić u sukobu interesa, piše Oslobođenje.

– Zanimljivo je da je Anđelić, za vrijeme obavljanja funkcije zamjenika direktora APIK, i sam bio član Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, te je morao biti svjestan da prelaskom na funkciju člana uprave javnog preduzeća krši zakon koji je do nedavno primjenjivao – tvrde iz TI BiH.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...