Traži se skidanje tačke o smjeni Mektića sa dnevnog reda

Preporučujemo

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a, zatražila je da se sa dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH skine tačka o smjeni ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića.

Kako je kazala Pandurević, zastupnci nisu dobili izvještaj Savjeta ministara BiH o ovoj inicijativi.

“Realizacija ove inicijative dovela bi do ozbiljnog narušavanja zakona o Savjetu ministara, da nemamo minimalno jednu treću ministara iz Republike Srpske. Predlažem da se ova tačka skine sa dnevnog reda”, kazal je Pandurević.

Zastupnik Staša Košarac (SNSD) je ponovio razloge zbog kojih su podnijeli zahtjev za smjenom ministra sigurnosti BiH.

“Uloga ministra Mektića je štetna za sigurnost u zemlji, ali i po interese Republike Srpske”, naveo je Košarac, jedan od potpisnika inicijative za smjenu ministra Mektića.

“Treba nam novi Srbin na mjestu ministra sigurnosti. Mektić nije uradio svoj posao”, poručio je on.

Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, mjesec dana uoči parlamentarnih izbora, zatražili su poslanici Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković, Miroslav Milovanović, Borislav Bojić, Đorđo Krčmar i Jovan Vukovljak koji kažu da postoji pravna mogućnost za to.

Optužili su ga da je ignorirao i minimizirao situaciju u kojoj je u BiH od početka godine ušlo više od 10.000 ilegalnih migranata te su dodali da je “lažnim i nepotpunim informacijama doprinio nespremnosti institucija da odgovore na ovaj izazov”.

Najnovije

Dan nakon otvaranja šehidskog spomenika kod Prozora iscrtani ustaški simboli i uvredljiva poruka

Još jedan vandalski čin iz mržnje zabilježen je jutros u selu kod Prozora gdje je na putokazima koji vode...