Trgovci na pijacama porez na dohodak plaćat će paušalno

Preporučujemo

Problem kojeg imaju trgovci koji rade na pijacama u Federaciji BiH prilikom registracije u poreskim upravama lokalnih općina, bit će ubrzo riješen, kako piše Oslobođenje.

Naime, nova kategorija trgovac pojedinac bit će uvrštena u Pravilnik i stupit će na snagu po objavi u Službenim novinama. Tako će moći plaćati paušalno porez na dohodak, kako im je ranije i obećano iz Ministarstva trgovine FBiH.

- -

Podsjetimo, prodavači na pijacama prilikom registracije nisu mogli dobiti pogodnost paušalnog plaćanja poreza na dohodak, jer izmjenjeni Zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH nije bio ispraćen podzakonskim aktima.

Ovom pogodnošću trgovci će porez na dohodak plaćati 70 KM kao i obveznici koji obavljaju obrtničke djelatnosti i djelatnosti koje su srodne obrtničkim. Izmjenama zakona imat će i olakšavajuću poresku osnovicu kada je u pitanju uplata doprinosa za zdrvstveno i penziono osiguranje.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...