Tri najbolja poteza u turizmu BiH u sezoni “ljeto 2018”: Općina Cazin, Privredna komora RS-a i Valentin Barbić

Preporučujemo

Općina Cazin, Privredna komora Republike Srpske i Valentin Barbić iz Kiseljaka dobitnici su priznanja portala Indikator.ba za najbolji poslovni potez u turizmu u Bosni i Hercegovini u sezoni Ljeto 2018. godine.

U konkurenciji su bila 122 prijedloga događaja, aktivnosti na podizanju turističke usluge, kreiranja novog paketa ponude, realizacije razvojnih ciljeva, medijske prezentacije turističkih potencijala, organizovanja specijaliziranih sajmova, kulturno – umjetničkih programa i druge aktivnosti. Odabrani su iz 37 medija, službenih obavijesti, promotivnih događaja…

- -

Cazin je tokom ovog ljeta stvorio pretpostavke za izgradnju savremenog hotela u centru grada i pokrenuo rekonstrukciju Berksovog dvorca u sastavu starog grada Ostrožac, vrijednog kulturno-istorijskog spomenika sagrađenog 1286.godine. Uz to uspješno realizuje Startegiju razvoja u kojoj je prepoznato opredjeljenje da se razvojem turizma može zaustaviti depopulacija prostora i obezbijediti održivi razvoj a to znači i otvaranje novih radnih mjesta.

Privredna komora Republike Srpske je pokrenula inicijativu za formiranje klastera zdravstvenog turizma koji ima potencijal, integrirani je proizvod i definitivno odgovara potrebama profila savremenih turista. Klasterom će biti obuhvaćene banje Kardial u Tesliću, Kulaši kod Prnjavora, te banje u Višegradu, Srebrenici, Slatina kod Laktaša…

Valentin Barbić iz Kiseljaka otvorio je privatni hotel visoke kategorije,  razvio porodični biznis i praktično raktivirao prirodne resurse ovog nekad poznatog banjsko-turističkog mjesta. Kiseljak je ovog ljeta bio uključen u manifestaciju Dani evropskog nasljeđa – Spoj prošlosti i budućnosti  u Lepeničkoj dolini što je izuzetno važno za ovu regiju jer odražava potpuno novi pristup razvoju turizma i usmjerenosti ka savremenijem i modernijem razvoju i posebnom tržišnom segmentu.

Prvi projekat Izbor najboljeg poteza u turizmu za sezonu ljeto 2018. osmislio je i realizovao tim saradnika portala Indikator.ba a glavna konsultantica bila je dr. Ivana Pavlić, prorektorka Sveučulišta Dubrovnik i vanredna profesorica  na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju i turizam. Podršku je dao je i prof. dr. Obren Gnjato, dekan Visoke škole za turizam i hotelijerstvo iz Trebinja sa saradnicima.

- -

“Ovo budi ljude iz nekog polusna i ukazuje im na puteve kojima bi na području turizma trebalo sigurno kročiti”, izjavila je dr. Ivana Pavlić.

Nadalje je ustvrdila da je ovaj prvi izbor najboljeg poteza u turizmu u BiH u skladu sa održivošću: ne bazira se na brojkama turista – fizičkom pokazatelju, već veže za druge pokazatelje koji na kraju donose i financijske efekte. Dakle “bitno je definirati viziju svoga razvoja, u kojem smjeru ići, koji će proizvodi biti prioritetni i upravo tu priču pričati i stvarati konkretan doživljaj u destinaciji: kulturni, sportski, etno, gastronomski itd.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...