- Advertisement -

Tri pitanja na kojima Amerika insistira i zbog kojih sve učestalije prozivaju HDZ

Preporučujemo

Oglašavanje američke ambasade u Bosnii Hercegovini najčešće se odvija putem službenog Twitter naloga. Ono što je zanimljivo u posljednje vrijeme je otvoreno prozivanje i imenovanje onih koje Amerikanci smatraju odgovornima za blokadu ključnih procesa.

Više nije tajna da je SNSD i Milorad Dodik na vrhu te liste, ali to je na neki način i stara priča. Stranke iz RS-a skoro godinu dana na određeni način opstruiraju rad državnih institucija. U međuvremenu su uslijedile i sankcije, ali politička kriza u BiH u kontinuitetu traje.

Ključno pitanje, nakon propalih pregovora o izmjenama izbornog zakona sada je nedostatak novca za organizaciju izbora 2. oktobra. Rokovi su gotovo prošli, a 12,5 miliona KM Centralna izborna komisija (CIK) još nije dobila. S obzirom da državni budžet nije usvojen, CIK je tražio izdvajanje novca iz budžetske rezerve iz prošle godine. Međutim, protiv toga je otvoreno HDZ, koji se pravda da je to nezakonit način uzimanja javnog novca.

Uprkos brojnim upozorenjima i iz Evropske unije i od međunarodnih predstavnika u BiH pomaka nema. Vrhunac se dogodio jučer kada su ministri iz HDZ-a glasali protiv izdvajanja neophodnog novca iz budžetske rezerve. Takav potez odmah su osudili iz američke ambasade, ali i britanske.

U tom kontekstu vrijedi izdvojiti tri ključna pitanja na kojima Amerika insistira u BiH. To je u procesu reformi usvajanje zakona o sukobu interesa, potom novog zakona o VSTV-u te novog zakona o javnim nabavkama. Ti zakoni rješavaju ili ublažavaju korupciju, donose transparentnost, ali i vraćaju povjerenje građana u pravosuđe.

Sve ove zakone prije svega obijaju HDZ i SNSD, a američka ambasada sve intenzivnije ukazuje na štetnost takvih postupaka.Shodno tome sve se više spekuliše o novom setu sankcija, koje bi ovaj put mogle obuhvatiti i direktno kadrove HDZ-a, a kao potencijalni kandidati za sankcije mogao bi biti i ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Rusija prvi put od 1918. kasni s plaćanjem stranog duga

Rusija je prvi put u više od 100 godina propustila rok za plaćanje inozemnog duga, prenosi BBC pisanje Bloomberga. Moskva...