Trifunović: Posjeta ruske delegaciji Banja Luci nastavak jeftine verbalne podrške

Preporučujemo

Delegacija Savjeta Federacije Federalne skupštine Rusije boravit će u utorak, 24. aprila, u posjeti bh. entitetu Republika Srpska.

Razgovarat će sa predsjednikom tog entiteta Miloradom Dodikom, a predviđeno je da se predsjednica Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije, Valentina Matvijenko, obrati Narodnoj skupštini RS na svečanoj sjednici.

Na pitanje da li se posjeta ruske delegacije Banja Luci može posmatrati kao predizborna kampanja SNSD-a i Milorada Dodika, ili se ipak radi o porukama Rusije da žele osnažiti svoj utjecaj u Bosni i Hercegovini, urednik portala Buka Aleksandar Trifunović iz Banja Luke kaže da posjetu delegacije iz Moskve vidi isključivo kako nastavak ruske verbalne podrške Republici Srpskoj, dok i dalje izostaje ekonomska ili neka druga konkretna pomoć, piše NAP.

„Radi se o jednom poprilično jeftinom političkom populizmu“, kaže Trifunović u komentaru za novinsku agenciju Patria.

„Osim te neke verbalne podrške i povremenih susreta visokih funkcionera Republike Srpske, prije svega Milorada Dodika, sa visokim funkcionerima Rusije, ta pomoć nema nikakvu konkretnu završnicu, koja bi se ogledala u tome da se poboljša saradnja između kompanija iz Republike Srpske i Rusije“, dodaje Trifunović. Podsjetio je na primjer da jabuke iz Republike Srpske ne mogu ući u Rusiju, jer se krše propisi koje nameće ruska država.

„Rusija štiti svoje interese, i u njima nema mjesta za patetiku“, kaže Trifunović, dodajući da u posjeti ruske delegacije Banja Luci vidi upravo mnogo patetike.

„Ne vidim da će sa tom delegacijom doći i jedan od ruskih kredita koji su obećani“, ističe Trifunović.

Urednik portala Buka smatra da Bosna i Hercegovina ima vazalni odnos prema velikim silama, ne samo prema Rusiji već i prema Turskoj, ili nekim drugim silama, iako, kaže, te velike sile Bosnu i Hercegovinu uopće ne primjećuju. Ističe kako ni Rusija ni Turska nisu među najvećim investitorima u BiH, već su to neke zapadne zemlje, ali vlasi u BiH i dalje manipulišu takvim temama.

„Vladajuća partija u Republici Srpskoj /SNSD/ stalno maše tom nekom podrškom Rusije, ali mislim da građani sve više i više na terenu uviđaju da nema konkretnih posljedica te podrške“, zaključuje Trifunović.

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...