Troje djece hospitalizovano u UKC Tuzla zbog meningitisa

Preporučujemo

Kod šestero djece iz Gračanice u posljednjih 20 dana dijagnosticiran je serozni meningitis. Troje od njih se i dalje nalazi na bolničkom liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, potvrdila je za N1 glasnogovornica Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Erija Aščerić – Mujedinović.

Ona ističe da je primljeno šestero djece kod kojih je iz likvora izolovan entero virus te konstatovan serozni meningitis.

Nezvanično saznajemo, riječ je o djeci koja su pohađala isti vrtić, odnosno osnovnu školu u Gračanici.

Inače, u protekla dva mjeseca u tuzlanskom UKC-u od seroznog meningitisa liječena su još četiri pacijenta iz Živinica, Gradačca, Srebrenika i Lukavca, koji su također pušteni na kućno liječenje.

Serozni meningitis je akutna upala moždanih ovojnica, relativno blažeg je toka i obično se javlja kod djece predškolskog i školskog uzrasta. Najčešći uzročnici seroznog meningitisa su virusi. Između 80-90% virusnih meningitisa izazvano je enterovirusima (najčešće ECHO i Coxackie B). Znatno rijeđe serozni meningitis mogu izazvati bakterije, rikecije, protozoe, gljivice kao i neki lijekovi i sistemske bolesti.

Inkubacija bolesti iznosi 3-7 dana. Osoba je zarazna već od trećeg dana, kada još uvijek ne zna da je bolesna, što doprinosi širenju ove bolesti. Zaraznost osobe ovisi o uzročniku a može biti i nekoliko sedmica od pojavljivanja simptoma bolesti. Zato je važno tokom i nakon preboljele bolesti držati se preventivnih mjera

Najnovije

Lana Pudar prošla u polufinale Evropskog prvenstva na 100 metara delfin

Sjajna Lana Pudar je prošla u polufinale Evropskog prvenstva u malim bazenima u utrci na 100 metara delfin.Lana je...