Trojka otišla na noge Dodiku: Počeo sastanak državne koalicije u Istočnom Sarajevu

Preporučujemo

 

U Istočnom Sarajevu počeo je sastanak političkih partnera koji čine vlast na nivou Bosne i Hercegovine.

- -

Domaćin razgovora je lider SNSD-a i Rs Milorad Dodik, iako je to ovog puta trebala biti Trojka. No, očigledno je da su trojkaši još jednom popustili pred željama Dodika.

Fotoreporter Patrije zabilježio je dolazak lidera SDP-a BiH Nermina Nikšića, zatim Naroda i pravde (NIP) Elmedina Konakovića, dok se u ime Naše stranke pojavio zastupnik u Parlamentu BiH Predrag Kojović. A tu je i neizostavni dugogodišnji Dodikov partner Dragan Čović, lider HDZ-a BiH.

Inače, sastanak je upriličen nakon ročišta Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću u Sudu Bosne i Hercegovine.

“Danas ćemo, u još jednom pokušaju da damo šansu evropskom putu Bosne i Hercegovine, u Administrativnom centru Vlade Rs u Istočnom Sarajevu organizovati sastanak partnera u vlasti na zajedničkom nivou, gospodina Čovića, srpske strane i bošnjačke strane.

- -

Mislim da je ovo posljednji pokušaj stabilizacije prije nego što bi se to partnerstvo moglo raspasti. Dakle, očekujemo da riješimo probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od strane Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad Doma naroda.

Da riješimo pitanje nelegalnog visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo, i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Zastupničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi.

Mora se razvlastiti Centralna izborna komisija, koja je odlukama nelegalnog Schmidta previše dobila neki značaj. Moraju se racionalizovati troškovi u vezi s izborima i mora se obezbijediti da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u izbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon.

Očekujem da ćemo sve to razmatrati danas na sastanku. Ukoliko ne bude dogovora, više nisam siguran koliko to partnerstvo ima smisla. Nakon nekoliko dogovora i onoga što su razvalili stranci, prije svega američki ambasador Murphy, blokiran je kompletan evropski put.

Jedan optimizam koji smo imali je ustuknuo i ne možemo da se krećemo dok ne riješimo uzroke tog zastoja. A to je, prije svega, nelegalni Schmidt, koji nastavlja da ruši evropsku perspektivu BiH”, objavio je Dodik na društvenim mrežama.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH osudila izjavu Nešića i sramnu kampanju protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje sramnu kampanju koju vode političke, akademske, medijske, a, nažalost, i neke vjerske...