“Trojkin” proevropski Dodik se sastao sa Lukašenkom: Čvrsto se držite zastupajući interese pravoslavnog naroda

Preporučujemo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se nalazi na listi sankcija SAD-a i Velike Britanije, susreo se danas u Minsku sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, kojeg je sankcionisao EU. Dodik je kazao da je sa Lukašenkom “imao izuzetan sastanak”.

– Zahvalio sam za podršku Republici Srpskoj. Razgovarali smo o privrednoj saradnji. Lukašenko razumije sve procese. Nikada nećemo zaboraviti da je bio u Beogradu 1999. godine kada je bombardovan naš narod. Također, postoji razumijevanje i po pitanju sankcija koje je uveo Zapad – napisao je, između ostalog Dodik na platformi X.

- -

– Znam da je i vaša zemlja pod pritiskom i sankcijama Zapada. Mi u Republici Srpskoj nismo dopustili da Bosna i Hercegovina glasa za sankcije (Bjelorusiji i Rusiji). Nije nam bilo lako savladati pritisak i Brisela i Washingtona. Ali ostali smo dosljedni svojoj odluci. Cjelokupno rukovodstvo Republike Srpske trenutno je pod britanskim i američkim sankcijama – kazao je Dodik, kako se navodi na zvaničnoj stranici bjeloruskog predsjednika.

– Pozdravljam vaše aktivnosti ovdje. Treba da znate da ako vama nešto odgovora u Bjelorusiji u oblastima tehnologije, poljoprivrede, industrije ili zdravstva, mi smo uvijek spremni da vam pomognemo i da vas podržimo – rekao je Lukašenko.

Lukašenko je tokom susreta kazao da Bjelorusija pomno prati situaciju na Balkanu.

– Mislim da se vi tu čvrsto držite zastupajući interese pravoslavnog naroda i naroda koji vam vjeruje. Mi smo u tom pogledu na vašoj strani – kazao je Lukašenko.

- -

Dok Dodik u Minsku sastanči sa diktatorom Lukašenkom, istovremeno u BiH koalicija “Trojka” polaže nade u saradnju s njim na usvajanju takozvanih evropskih zakona i na otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

– Milorad Dodik je predsjednik Republike Srpske, to je bh. entitet, dakle to je entitet unutar BiH i svaki vid dijaloga može biti od pomoći pogotovo sada kada nam treba neko ko možda može smekšati odnose među ljudima u Bosni i Hercegovini jer se još sjećamo nekih otvorenih rana iz proteklog prošlog rata – izjavio je Elmedin Konaković danas agenciji Anadolija.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...