Trojkom upravlja i lideriše NIP, sve glasnije kritike na rad Vlade KS

preporučujemo

Nepuna četiri mjeseca nakon imenovanja nove Vlade KS koju zvanično čine Narod i pravda, SDP BiH, Naša stranka, uz neke ministre na prijedog samostalnih zastupnika, ministrica pravde i uprave Lejla Brčić podnijela je ostavku na tu dužnost.

Iako je istakla kako ostavku podnosi zbog privatnih razloga, ne može se zanemariti činjenica da je ipak bilo turbulencija u resoru koji je vodila.

Tako je prvi ispit trojka pala izglasavajući izmjene Zakona kojim se pojednostavljeno rečeno dva ministarstva spajaju u jedno, a jedno razdvaja na dva i prije nego što su formirali novu Vladu KS. Iz SDA su putem federalnog premijera Fadila Novalića zatražili ocjenu ustavnosti donesenog zakona, a Ustavni sud FBiH presudio da nije donesen u skladu sa Ustavom FBiH i Poslovnikom.

Od 12. marta bio je blokiran rad tri nova ministarstva, a Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo ponovo je izglasan 7. aprila. Oštre kritike Vladi KS i novoj većini uputili su iz SDA, a i neki zastupnici većine što tajno što polujavno iznosili su svoje neslaganje sa ovakvim načinom rada.

Ovim zakonom nastala su tri nova ministarstva: Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša (NIP), Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade (prijedlog samostalnog zastupnika Damira Marjanovića) i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje (NIP).

Samo nekoliko dana kasnije 27. aprila Skupština KS razmatrala je Nacrt zakona o zabrani nepotizma i stranačkog zapošljavanja koji je predstavila ministrica Brčić.

Veliki broj kritika odnosio se na sam tekst zakona, nedovoljno definisane pojmove, nejasne formulacije, nedorečenost, a Brčić je istakla kako tek slijedi široka javna rasprava od 120 dana.

Istog dana Brčić je podnijela ostavku iako na samoj sjednici ništa nije upućivalo na takav potez. Za njene kolege u Vladi KS to nije bilo iznenađenje jer je ostavku najavila dvadesetak dana prije.

Iz Naše stranke su se zahvalili Brčić na predanom radu, te su izabrali i novu kandidatkinju za ministricu pravde i uprave Darju Softić-Kadenić. Razrješenje i imenovanje ministrica planirano je 17. juna.

Prema informacijama kojima raspolaže Patria odnosi među koalicionim partnerima u Vladi KS koju vodi Edin Forto, nisu na zavidnom nivou.

Bez obzira na premijera, procese u KS ipak “lideriše” i vodi Narod i pravda Elmedina Konakovića. On je to priznao i sam na press konferenciji održanoj 24. maja. NIP u Vladi KS ima sedam ministara, NS jednog i premijera, SDP BiH tri i jedna ministrica na prijedlog zastupnika Damira Marjanovića.

Tada je kazao da je Odluka o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora utvrđenih Studijom o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka stavljena van snage isključivo glasovima ministara Naroda i pravde u Vladi KS.

Dodao je kako su drugi partneri smatrali da sada nije dobar tajming za takvu odluku te da nisu imali njihovu podršku.

Iako je Konaković u nekoliko navrata pokušavao istaknuti SDP BiH kao lidera ove koalicije, postaje sve jasnije da potpunu dominaciju preuzimaju NIP i Konaković. No, da li će tako biti i kada bude trebalo preuzeti odgovornost za moguće posljedice pokazat će vrijeme pred nama.

Inače, na rad ove Vlade sve su glasnije kritike i onih koji su podržavali njihov dolazak na vlast. Tvrde da se suštinski ništa nije promijenilo niti unaprijedilo u oblastima kulture, kvaliteta života, nestranačkog zapošljavanja…

Najnovije

Tuzla: Kreativni roditelji djeci iz mahale napravili ‘motoričko tlo’, više skakutanja i igre, a manje tipkanja i igrica

Djeca danas svoje vrijeme rado provode kod kuće za računarima, na tabletima i pametnim telefonima ukoliko im ne ponudite...