Trump donio odluku: SAD se povlači iz iranskog nuklearnog sporazuma

Preporučujemo

Američki predsjednik Donald Trump objavio je večeras izlazak SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma. U teoriji je iranski sporazum trebao zaštititi SAD i ostale zemlje, rekao je Trump na početku svog govora, objavila je N1.

Iranski režim je glavni državni sponzor terorizma. Podržavaju Hamas, Hezbolah, talibane i Al Kaidu. Tijekom godina Iran i njihovu suradnici ubili su stotine američkih vojnika i oteli američke građane. Iranski režim financira terorizam dok pljačka vlastiti narod. No, najopasnije je njihova težnja za nuklearnim oružjem“, rekao je Trump.

“Konstruktivan sporazum mogao se tada postići, ali nije. Iranski sporazum bio je puka fikcija. Danas imamo definitivan dokaz da je iransko obećanje bilo laž. Sporazum je tako loše napravljen da, čak i ako Iran u potpunosti pratio sporazum, i dalje je mogao stvarati nuklearno oružje”, dodao je.

“Sporazum ničim ne ograničava Iran, uključujući i njihovu potporu terorizmu”, rekao je Trump.

“Konzultirali smo se sa svima i ujedinjeni smo u razumijevanju prijetnje i shvaćanju da Iran ne smije imati nuklearno oružje. Pod ovim sporazumom ne možemo spriječiti Iran u izgradnji nuklearnog oružja”, rekao je Trump.

SAD će se povući iz iranskog nuklearnog sporazuma“, rekao je Trump.

Uvest ćemo najviše ekonomske sankcije. Svaka zemlja koja pomogne Iranu, podleći će sankcijama SAD-a. Nećemo dozvoliti da se američkim gradovima prijeti uništenjem, rekao je Trump.

Izvor iz Kongresa rekao je CNN-u da je potpredsjednik SAD-a, Mike Pence, Kongresu najavio povlačenje SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Istovremeno, još uvijek nije poznato koje su to sankcije, koje Trump namjerava uvesti Iranu, ali nema niti plana B u ovoj situaciji, javlja CNN.

Podsjetimo, Trump ima službeno rok do subote da odluči hoće li ponovno uvesti američke sankcije Iranu, ali je odlučio požuriti nekoliko dana, piše dpa.

U siječnju, kada se posljednji put odlučivalo o tome, Trump nije obnovio sankcije Iranu, ali je upozorio da je to posljednji put ako se ne ispravi nekoliko “katastrofalnih nedostataka” iz sporazuma.

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Države, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u siječnju 2016., piše dpa.

Europske zemlje predane su očuvanju sporazuma, ali u želji da privole SAD da ostane u njemu, spremne su razgovarati o proširenju ugovora novim obvezama.

Riječ je četiri prijedloga: produljiti nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balističkih projektila, te ograničiti iransko vojno sudjelovanje u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu.

Otkako je Trump postavio ultimatum u siječnju, američki i europski pregovarači sastali su se više puta kako bi probali naći moguće kompromise za ostanak sporazuma.

Najnovije

Njemački vojni kontingent dolazi u EUFOR

Njemački vojni kontingent dolazi u EUFOR, čime će se broj zemalja učesnica u misiji EUFOR-a povećati na 20.   Raspoređivanje ovog...