Trump: Nadam se da će Arabija dio bogatstva dati SAD-u

Preporučujemo

Donald Trump je u utorak u Bijeloj kući hvalio svoje “veliko prijateljstvo” s mladim saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom ben Salmanom, ne spomenuvši nijednom riječju pred kamerama Jemen i Katar, oko kojih postoji neslaganje sa sunitskom monarhijom.

“Veze najvjerojatnije nikad nisu bile tako dobre, dobro se razumijemo”, rekao je 71-godišnji američki predsjednik primajući 32-godišnjeg novog prvog čovjeka najvećeg svjetskog izvoznika nafte.

Pokazujući novinarima u Ovalnom uredu velike panoe s podacima i fotografijama vojne opreme koju su Sjedinjene Države prodale Saudijskoj Arabiji, dugo je govorio o utjecaju te trgovine na američku privredu, pišu “Vijesti.ba“.

“Saudijska Arabija je veoma bogata zemlja i nadam se da ćete dio tog bogatstva dati SAD-u u obliku radnih mjesta i kupovine najbolje vojne opreme koja postoji u svijetu”, dodao je.

Saudijski prijestolonasljednik, poznat po inicijalima MBS, počinje u Washingtonu svoj gotovo trosedmični obilazak po Americi, od njezina istoka do zapada.

U dugom intervjuu za CBS objavljenom uoči njegova dolaska, iznio je idiličnu sliku monarhije u kojoj se provode temeljite reforme, kojoj je stalo do ravnopravnosti između muškaraca i žena, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava, prenosi Hina.

Jedina aluzija na prošle napetosti sa Saudijskom Arabijom bila je Trumpova primjedba da “SAD ima nultu toleranciju na finansiranje terorizma. To nećemo dopustiti. I gotovo”, upozorio je.

Petnaest od 19 učesnika napada 11. septembra bili su Saudijci.

Nakon Washingtona, MBS će posjetiti Boston i New York, gdje će se sastati s investitorima i s UN-ovim glavnim tajnikom Antoniom Guterresom.

Od 30. marta će boraviti na američkoj zapadnoj obali, u Los Angelesu i u San Francisku, gdje će posjetiti velike kompanije poput Googlea, Applea te kompanije industrije zabave i vojne poput Lockheed Martina. Posjetit će i Seattle, sjedište Amazona i, najposlije, 7. aprila Houston, gdje se sastaje s predstavnicima naftne industrije.

Rijad želi ubrzati svoj civilni nuklearni program i u idućih 20 godina izgraditi 16 reaktora za oko 80 milijarda dolara.

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...