Trump: Nadam se da će Arabija dio bogatstva dati SAD-u

Preporučujemo

Donald Trump je u utorak u Bijeloj kući hvalio svoje “veliko prijateljstvo” s mladim saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom ben Salmanom, ne spomenuvši nijednom riječju pred kamerama Jemen i Katar, oko kojih postoji neslaganje sa sunitskom monarhijom.

“Veze najvjerojatnije nikad nisu bile tako dobre, dobro se razumijemo”, rekao je 71-godišnji američki predsjednik primajući 32-godišnjeg novog prvog čovjeka najvećeg svjetskog izvoznika nafte.

- -

Pokazujući novinarima u Ovalnom uredu velike panoe s podacima i fotografijama vojne opreme koju su Sjedinjene Države prodale Saudijskoj Arabiji, dugo je govorio o utjecaju te trgovine na američku privredu, pišu “Vijesti.ba“.

“Saudijska Arabija je veoma bogata zemlja i nadam se da ćete dio tog bogatstva dati SAD-u u obliku radnih mjesta i kupovine najbolje vojne opreme koja postoji u svijetu”, dodao je.

Saudijski prijestolonasljednik, poznat po inicijalima MBS, počinje u Washingtonu svoj gotovo trosedmični obilazak po Americi, od njezina istoka do zapada.

U dugom intervjuu za CBS objavljenom uoči njegova dolaska, iznio je idiličnu sliku monarhije u kojoj se provode temeljite reforme, kojoj je stalo do ravnopravnosti između muškaraca i žena, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava, prenosi Hina.

- -

Jedina aluzija na prošle napetosti sa Saudijskom Arabijom bila je Trumpova primjedba da “SAD ima nultu toleranciju na finansiranje terorizma. To nećemo dopustiti. I gotovo”, upozorio je.

Petnaest od 19 učesnika napada 11. septembra bili su Saudijci.

Nakon Washingtona, MBS će posjetiti Boston i New York, gdje će se sastati s investitorima i s UN-ovim glavnim tajnikom Antoniom Guterresom.

Od 30. marta će boraviti na američkoj zapadnoj obali, u Los Angelesu i u San Francisku, gdje će posjetiti velike kompanije poput Googlea, Applea te kompanije industrije zabave i vojne poput Lockheed Martina. Posjetit će i Seattle, sjedište Amazona i, najposlije, 7. aprila Houston, gdje se sastaje s predstavnicima naftne industrije.

Rijad želi ubrzati svoj civilni nuklearni program i u idućih 20 godina izgraditi 16 reaktora za oko 80 milijarda dolara.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...