Trump najavio nastavak politike pritiska na Sjevernu Koreju

Preporučujemo

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump najavio je nastavak diplomatskog procesa rješavanja krize na Korejskom poluotoku, ali i nastavak politike maksimalnog pritiska na režim Sjeverne Koreje sve dok se ne provede denuklearizacija u toj zemlji, javlja Anadolija.

Ured američkog predsjednika u Bijeloj kući saopćio je da je Trump o situaciji na Korejskom poluotoku sinoć odvojeno razgovarao s japanskim premijerom Shinzom Abeom i predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom.

Predsjednik Južne Koreje Moon je u telefonskom razgovoru detaljno informirao Trumpa o historijskom sastanku sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom koji je održan u petak.

Moon i Trump su saglasni da je promjena stava sjevernokorejskog lidera i spremnost na odustajanje od razvoja nuklearnog oružja direktni rezultat politike maksimalnog pritiska koju SAD predvodi prema zvaničnom Pjongjangu.

Moon i Abe su u odvojenim razgovorima s Trumpom bili saglasni da je čišćenje Sjeverne Koreje od nuklearnog oružja preduvjet za uspostavu održivog mira u regiji.

Šef vlade Japana Abe je kazao da će Japan podržati svaki proces u pravcu zaustavljanja razvoja balističkih i nuklearnih planova Sjeverne Koreje.

Najnovije

Prva grupa njemačkih vojnika stiže u BiH u utorak

Kako javljaju njemački mediji, u utorak iduće sedmice bi u Bosnu i Hercegovinu trebala stići prva grupa njemačkih vojnika...