Trump najavio nastavak politike pritiska na Sjevernu Koreju

preporučujemo

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump najavio je nastavak diplomatskog procesa rješavanja krize na Korejskom poluotoku, ali i nastavak politike maksimalnog pritiska na režim Sjeverne Koreje sve dok se ne provede denuklearizacija u toj zemlji, javlja Anadolija.

Ured američkog predsjednika u Bijeloj kući saopćio je da je Trump o situaciji na Korejskom poluotoku sinoć odvojeno razgovarao s japanskim premijerom Shinzom Abeom i predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom.

Predsjednik Južne Koreje Moon je u telefonskom razgovoru detaljno informirao Trumpa o historijskom sastanku sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom koji je održan u petak.

Moon i Trump su saglasni da je promjena stava sjevernokorejskog lidera i spremnost na odustajanje od razvoja nuklearnog oružja direktni rezultat politike maksimalnog pritiska koju SAD predvodi prema zvaničnom Pjongjangu.

Moon i Abe su u odvojenim razgovorima s Trumpom bili saglasni da je čišćenje Sjeverne Koreje od nuklearnog oružja preduvjet za uspostavu održivog mira u regiji.

Šef vlade Japana Abe je kazao da će Japan podržati svaki proces u pravcu zaustavljanja razvoja balističkih i nuklearnih planova Sjeverne Koreje.

Pročitajte:  Istraga o upadu u Capitol: Trump želi spriječiti svjedočenje bivših savjetnika

Najnovije

Dodik uputio poruku Izetbegoviću i Zvizdiću: To je strašna uvreda RS i srpskom narodu

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, obratio se prije početka Posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Uputio je poruku Bakiru...
Pročitajte:  Kim Jong-un: Mi vojno jačamo da se zaštitimo od Amerikanaca