Trump naložio da FBI ponovno pokrene istragu o Kavanaughu

Preporučujemo

Američki predsjednik Donald Trump naložio je u petak ponovno pokretanje istrage u predmetu predloženog suca Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha vezano uz optužbe o seksualnom zlostavljanju, no kazao je kako posao mora biti okončan u sedmici dana.

“Naložio sam FBI-ju da poduzme dodatnu istragu vezano uz suca Kavanaugha. Kako je to zatražio i Senat, ova istraga mora biti vremenski ograničena i kompletirana u manje od tjedan dana”, kazao je američki predsjednik.

Ranije tijekom dana je Odbor za pravosuđe američkog Senata podržao kandidata Donalda Trumpa za Vrhovni sud Bretta Kavanaugha, čime se otvara put za njegovo potvrđivanje na plenarnom zasjedanju, bez obzira na nedokazane optužbe za spolno zlostavljanje.

Dan nakon saslušanja suca, koji je odlučno zanijekao optužbu sveučilišne profesorice Christine Blasey Ford da ju je seksualno napastovao 1982., kao i nakon saslušanja njegove tužiteljice, 11 republikanskih članova sudskog odbora Senata glasalo je za njegovo potvrđivanje, a 10 demokratskih članova je bilo protiv.

Jeff Flake, jedan od trojice republikanskih senatora, tražio je da se konačno glasanje pred punim Senatom odgodi za maksimalno tjedan dana kako bi policija mogla istražiti optužbe Christine Balsey Ford. “Zemlju muči razdor i moramo jamčiti ispravnu zakonsku proceduru”, rekao je taj umjereni senator. Njegov zahtjev je podržala republikanska senatorica Lisa Murkowski.

“Mirno ću se izjasniti na plenarnom zasjedanju tek kada FBI dodatno istraži optužbe”, dodao je Flake i dao naslutiti da bi se na konačnom izjašnjavanju mogao odvojiti od većine.

Senat treba dati zeleno svjetlo

Prema ustavu Sjedinjenih Država, Senat treba dati zeleno svjetlo za doživotne funkcije na Vrhovnom sudu. Republikanci trenutačno kontroliraju to tijelo s minimalnom većinom od 51 prema 49 zastupnika. To znači da bi dio umjerenih republikanaca koji još nisu otkrili hoće li podržati Kavanaugha mogli odrediti njegovu sudbinu.  Osim Jeffa Flakea, dvije senatorice, Susan Collins i Lisa Murkowski nisu rekle kako će glasati.

Te dvije žene podržavaju pravo na pobačaj, dok suca Kavanaugha, katolika i konzervativca, feminističke udruge i demokrati optužuju da želi ograničiti to pravo.

Predsjednik Donald Trump, koji ne namjerava kandidirati drugog kandidata, obznanio je u petak da će odluku o potrebi dodatnih istraga FBI-a prepustiti senatorima.

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...