Trump ne popušta ni u vezi s Iranom ni u vezi s trgovinom

Preporučujemo

Donald Trump je u petak hvalio Angelu Merkel na sva usta nazivajući je ‘iznimnom ženom’, ali je dvoje čelnika nakon susreta u Bijeloj kući moglo tek konstatirati da se nisu usuglasili ni u vezi s iranskim nuklearnim programom ni u vezi s carinama.

Za razliku od susreta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom početkom tjedna, američki predsjednik i njemačka kancelarka pokazali su tradicionalno, suzdržanije držanje.

Trump je bio neodređen u vezi s vrućim pitanjem carina na uvoz čelika i aluminija, rekavši tek da će surađivati sa svojom gošćom “kako bi bilo manje zapreka za američki izvoz i kako bi se ojačale gospodarske veze”.

No njemačka kancelarka je jasno rekla da je razgovor bio težak. “Razmijenili smo mišljenja o pregovorima koji se trenutačno vode i o stajalištima jednih i drugih (…) Odluka je na predsjedniku”, rekla je Merkel.

Nakon uvođenja 25-postotnih carina na uvoz čelika i 10-postotnih na aluminij, Trump je izuzeo Europsku uniju do 1. svibnja, ali ne zna se što će biti nakon toga, što potiče bojazan od trgovinskog rata ako se ne pronađe nikakvo rješenje.

Larry Kudlow, njegov glavni ekonomski savjetnik, upozorio je u četvrtak da će se izuzeće produljiti samo ako Sjedinjene Države dobiju ustupke, spomenuvši napose automobilski sektor.

Trump i Merkel, čelnici s potpuno različitim životnim putovima, kratko su se rukovali u Ovalnom uredu. Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji bilo je očito da među njima nema sloge. Kada se Trump našalio na svoj račun rekavši kako nestručnjake u svojim ministarstvima otpušta “brzo kao što to čine u Njemačkoj”, kancelarka je samo podigla obrve.

Kao i Macron prije nje, Merkel je htjela uvjeriti predsjednika da se dogovor o iranskom nuklearnom programu mora sačuvati, u protivnom Teheran može nastaviti raditi na proizvodnji atomskog oružja i potaknuti utrku u naoružavanju u nestabilnoj regiji.

Priznajući da je “daleko od savršenog”, kancelarka je ocijenila da se dogovor ipak mora sačuvati. I ona je pokušala ‘prodati’ američkom predsjedniku zamisao da je tekst tek dio širih pregovora o regionalnim planovima Islamske Republike.

“On neće riješiti sve probleme s Iranom. To je tek dio mozaika, kamen na kojemu se može dalje graditi”, rekla je.

No kako se primiče 12. svibnja kada predsjednik treba odlučiti hoće li se SAD povući iz nuklearnog dogovora, malo je naznaka koje bi Europljanima ulijevale nadu. Čini se zapravo da republikanski predsjednik želi “poderati” tekst o kojemu je pregovarao njegov demokratski prethodnik Barack Obama.
Američki čelnik opet nije bio određen. “Neće dobiti nuklearno oružje, to vam mogu obećati”, rekao je odgovarajući na pitanje čime će zamijeniti postojeći dogovor.

Osim Washingtona, svi potpisnici – Pariz, Berlin, London, EU, Peking i Moskva – i međunarodni promatrači misle da Teheran ispunjava svoje obveze iz ugovora.

Dvoje čelnika su usto izrazili zadovoljstvo imenovanjem Richarda Grenella veleposlanikom u Njemačkoj, koje je mjesto bilo upražnjeno 15 mjeseci.

Najnovije

Aplikacija Sky protresla policijske, obavještajne i pravosudne strukture u BiH

Šefica odjela za organizovani kriminal Diana Kajmaković, koja se spominje u kriptovanim porukama pronađenim raspakivanjem aplikacija Sky i Anom,...