Trump odgodio uvođenje dodatnih sankcija Rusiji

Preporučujemo

Američki predsjednik Donald Trump odgodio je uvođenje dodatnih sankcija Rusiji i vjerovatno ih ni neće odobriti ukoliko Moskva ne izvede novi cyber napad ili ne napravi neku drugu provokaciju, izjavio je visoki zvaničnik američke administracije.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley rekla je u nedelju kako Washington priprema nove sankcije Rusiji zbog podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, ali je neimenovani zvaničnik Reutersu dan kasnije rekao kako je “ambasadorica ovaj put istrčala pred rudu”.

- -

Washington Post je prvi javio kako je Trump obustavio plan o dodatnim ekonomskim sankcijama Rusiji.

Neimenovani zvaničnik administracije SAD-a rekao je kako je Trump zabrinut da bi nametanje dodatnih sankcija odmah nakon udara na čelu sa SAD-om protiv snaga Assada, koga Rusija podržava, omelo njegove napore da s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom postigne dogovor o borbi na drugim poljima.

Optužba za hakerski napad

Prema riječima tog zvaničnika, Trump je izrazio zabrinutost kako bi, ukoliko administracija ne postupi obazrivo, tenzije između Washingtona i Moskve – koje su već na najnižem nivou otkako je Hladni rat okončan – mogle opasno eskalirati.

- -

Upitana za komentar, Bijela kuća je dala odgovor identičan odgovoru glasnogovornice Sarah Sanders, a to je kako “razmatraju dodatne sankcije protiv Rusije i odluka će biti donijeta u bliskoj budućnosti”.

Ipak, još jedan visoki zvaničnik administracije SAD-a kaže kako je Haley pomalo ishitreno postupila kada je najavila nove sankcije.

“O sankcijama se diskutiralo, ali je odlučeno da se sa njima sačeka neko vrijeme”, pojasnio je on.

U ponedeljak je američka administracija optužila hakere koje podržava ruska Vlada za globalni cyber napad na rutere i drugu kompjutersku opremu, napominje britanska agencija.

Izvor: Al Jazeera

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...