Trump šalje vojsku na granicu sa Meksikom

Preporučujemo

Američka savezna država Teksas šalje Nacionalnu gardu na granicu s Meksikom.

Glasnogovornik garde kaže kako će 250 članova biti poslano u roku od 72 sata. Također, i Arizona planira poslati 150 gardista sljedeće sedmice.

- -

Predsjednik Donald Trump želi poslati do 4000 članova Garde kako bi osigurao granicu s Meksikom, dok njegov predloženi granični zid ne bude izgrađen. Od država New Mexico i Kalifornije očekuje se sličan potez kao ovaj od Teksasa i Arizone, javlja BBC.

Teksaška Nacionalna garda započela je raspoređivanje svojih trupa na južnu granicu s Meksikom, nakon što predsjednik Donald Trump niti od Kongresa niti od susjedne države na jugu nije dobio obećanje o financiranju zida uzduž granice između dvije zemlje, iše index.hr.

Trump je prije nekoliko dana naredio trenutačno slanje Nacionalne garde, pričuvnog tijela američke vojske, na granicu s Meksikom radi obuzdavanja ilegalne imigracije. Predsjednik Trump naredio je “raspoređivanje Nacionalne garde na jugozapadnoj granici kako bi pomogla graničarskim službama”, rekla je ministrica državne sigurnosti Kirstjen Nielsen.

“Postoji stvarna prijetnja”, rekla je Kirstjen Nielsen u objašnjenju te odluke i istaknula “neprihvatljive razine trgovine droge, opasne bande i ilegalnu imigraciju na našoj južnoj granici”.

- -

“Vrijeme je za djelovanje”, dodala je.

Nekoliko dana Trump vrši pojačani pritisak na Meksiko i američki Kongres da djeluju na sprečavanju dolaska ilegalnih imigranata u Sjedinjenje Države. Američki predsjednik se dodatno zainteresovao za to pitanje nakon snimaka karavane migranata iz Središnje Amerike, uglavnom iz Hondurasa, koji žele ući u Sjedinjene Države, a sada se nalaze na jugu Meksika.

Najnovije

Salkić odgovorio Delegaciji EU: Na širenje lažnog narativa nećemo šutjeti

Poslanik u NSRs Ramiz Salkić (SDA) oštro je kritikovao pismo koje je Delegacija EU u BiH uputila žrtvama genocida...