Trump spriječio objavljivanje saopćenja Bijele kuće povodom smrti senatora McCaina

Preporučujemo

Američki predsjednik Donald Trump spriječio je administraciju Bijele kuće u nakani da objavi službeno saopćenje povodom smrti republikanskog senatora Johna McCaina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika Bijele kuće, američki mediji javljaju da su glasnogovornica Sarah Sanders i šef Trumpovog kabineta John Kelly povodom jučerašnje smrti senatora McCaina napisali službeno saopćenje Bijele kuće u kojem se o preminulom McCainu govori u superlativima i oslovljava ga se američkim herojem.

Isti izvori javljaju da američki predsjednik Trump nije odobrio objavljivanje tog teksta.

McCain je svojevremeno bio jedan od najglasnijih kritičara Trumpove politike unutar republikanskih krugova, a Trump se povodom njegove smrti zadovoljio porukom sućuti koju je porodici McCain uputio posredstvom Twittera.

Trump je prije tri godine javno osporio McCainov epitet heroja iz Vijetnamskog rata.

“On nije ratni heroj. Slovio je za heroja jer je bio zarobljen, a ja volim one koji nisu bili zarobljavani“, poručio je Trump u izjavi iz 2015. godine.

S druge strane, iz ureda preminulog senatora McCaina je saopćeno da će njegova sahrana biti održana 2. septembra na groblju Pomorske akademije, u Maylandu.

Prethodno će u Arizoni i Washingtonu biti održane komemoracije.

Najnovije

Čović: BiH će biti evropska država, ući u NATO, ona je nedjeljiva, to razumite

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović gostovao je na BHRT-u u emisiji Odbrojavanje u kojoj je komentarisao brojna aktuelna politička pitanja...