Trump sproveo prijetnje: SAD primijenile sankcije protiv turskih ministara

Preporučujemo

Vlada Sjedinjenih Američkih Država primijenila je sankcije protiv ministra pravde i ministra unutarnjih poslova Turske zbog produženog zadržavanja u pritvoru svećenika Andrewa Brunsona, piše BBC, prenosi Patria.

Evangelistički svećenik iz Sjeverne Karoline nalazi se u pritvoru gotovo dvije godine zbog navodnih veza sa političkim grupama.

- -

Američki predsjednik Donald Trump prošle sedmice je upozorio Tursku da joj predstoje ‘sankcije velikih razmjera’ ukoliko odmah ne oslobodi Brunsona.

Sekretar za medije Bijele Kuće, Sarah Sanders je objasnila da američka vlada vjeruje kako je svećenik ‘žrtva neosnovanog i nepravednog zatvaranja’, kao i to da ‘nisu upoznati sa dokazima da je svećenik Brunson uradio nešto loše’. Sanders je dodala da su ova dva turska ministra odigrala ‘vodeće uloge’ u hapšenju američkog svećenika.

Posljedično, imovina oba ministra na teritoriji pod jurisdikcijom SAD-a je blokirana, objasnila je sankcije sekretarka Sanders.

Američki odjel trezora je u kasnijoj izjavi objasnio da su se turski ministri Abdulhamit Gul i Suleyman Soylu našli pod sankcijama zato što ‘služe kao lideri organizacija turske vlade odgovornih za ozbiljne povrede ljudskih prava od strane Turske’.

Prije posljednjeg razvoja situacije, ministarstvo vanjskih poslova Turske nazvalo je američki zahtjev za oslobađanjem svećenika Brunsona ‘neprihvatljivim’.

Svećenik Brunson već duže vrijeme boravi u Turskoj sa suprugom i troje djece. Svećenik je u maloj crkvi u Izmiru, piše NAP.

Turska vlada ga je optužila za veze sa kurdistanskom Radničkom strankom (PKK) i Gulenovim pokretom koga Turska smatra odgovornim za neuspjeli državni udar 2016. godine.

Brunson je odbacio optužbe za špijunažu, ali mu prijeti 35 godina zatvora ako se ustanovi krivica.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je izjavio da ‘nisu vidjeli kredibilne dokaze protiv g. Brunsona’.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je ‘neophodna informacija’ proslijeđena vladi SAD-a, ali insistira da slučaj tretira tursko pravosuđe, prenosi Patria.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...