Trump u Davosu: Moguć nastavak pregovora o TPP, mediji su jako opasni

Preporučujemo

Donald Trump danas je održao govor na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, kao prvi američki predsjednik nakon Billa Clintona koji je tokom svojeg mandata stigao u Davos.

“Privilegija je biti ovdje. Ovdje sam danas da bih predstavljao interese američkog naroda, kao i sve nacije ovdje predstavljene. Nakon godina stagnacije, SAD još jednom ima snažan ekonomski rast. Prošle godine postigli smo nevjerojatna postignuća u podizanju zaboravljenih ljudi iz siromaštva. Ovdje sam da bih poslao jednostavnu poruku, da nikad nije bilo boljeg vremena za investiranje i rast u SAD. Amerika je otvorena za biznis i mi smo još jednom kompetitivni. Ako raste Amerika, raste i ostatak svijeta”, rekao je Trump.

- -

Američki predsjednik potom je napao “birokrate koje birači nisu izabrali”, a koji su krivi za donošenje zakona koji su protiv poslodavaca i protiv radnika, piše jutarnji.

“Ja vjerujem u Ameriku. Stavljam je na prvo mjesto, kao što bi to trebale raditi i drugie svjetski vođe sa svojim državama. Ne možemo imati slobodnu i otvorenu trgovinu ako neke države iskorištavaju sistem na račun drugih. Slobodna trgovina treba biti slobodna i recipročna”, rekao je Trump ne odstupajući od unaprijed pripremljenog govora.

“SAD više neće okrenuti glavu na drugu stranu kad su u pitanju takve nepoštene prakse, poput državnih poticaja i državnog planiranja ekonomije”, rekao je.

Trump je dodao i da postoji mogućnost nastavka pregovora o TPP-u (Trans Pacifičkom Partnerstvu), “ako je to u interesu svih država”.

- -

U suprotnom SAD će sklapati bilateralne ugovore s pojedinim državama, rekao je Trump koji je, podsjetimo, SAD povukao iz pregovora o TPP-u početkom prošle godine.

Trump se nakon toga prebacio na vojno-politička pitanja te je istaknuo da bi države trebale trošiti više novaca na odbranu. Komentirao je i tenzije sa Sjevernom Korejom:

“Moramo uložiti maksimalni pritisak na nuklearno razoružanje Korejskog poluotoka”, rekao je američki predsjednik i dodao da se Iran mora spriječiti na putu da stekne nuklearno oružje. Osvrnuo se i na poraz Islamske države za koju je rekao da je izgubila 100 posto svoga teritorija te se zahvalio svim državama koje su sudjelovale u bobi protiv ISIS-a.

Pred kraj govora Trump nije propustio žestoko kritizirati medije:

“Prije nego sam postao političar nisam bio ni svjestan koliko opaki, zlobni i “fake” (lažni) mogu biti mediji”, rekao je Trump, nakon čega se čulo glasno negodovanje iz publike.

Okupljeni novinari kažu da takvo što u Davosu još nisu doživjeli.

Najnovije

Veliko nevrijeme praćeno ledom pogodilo Tuzlanski kanton, oštećena vozila, stambeni objekti…

Tuzlanski kanton u večernjim satima pogodilo je nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim udarima vjetra i gradom. Najteže su pogođeni Doboj Istok,...