Trump uveo Kini carine od 50 milijardi dolara zbog krađe intelektualnog vlasništva

Preporučujemo

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da uvodi carine od 50 milijardi dolara na uvoz robe iz Kine, nakon sedam mjeseci istrage o krađi intelektualnog vlasništva, piše CNN.

“Imamo velik problem s krađom intelektualnog vlasništva”, rekao je Trump.

- -

Najava carina na uvoz proizvoda iz Kine, osobito na tehnologiju, te carine na uvoz čelika i aluminija, izazvale su prijetnje osvetom od Kine te sve veći strah od globalnog trgovinskog rata.

Trumpova administracija odbacila je tvrdnje da bi uvođenje novih carina moglo dovesti do trgovinskog rata, prenosi index.hr.

Trump je danas potpisao memorandum kojim je potvrdio nove carine, a prije toga je izjavio da SAD ima trgovinski deficit s Kinom od “više stotina milijardi dolara” te da je ovaj potez “samo prvi od mnogih”.

Prije potpisivanja memoranduma Trump je također rekao da “Kinu smatra prijateljem i neizmjerno poštuje kineskog predsjednika”.

- -

“Puno nam pomažu sa Sjevernom Korejom, ali imamo trgovinski deficit. Možemo to gledati s više strana, ali s koje god strane pogledate, to je najveći trgovinski deficit ijedne države u historiji svijeta.”

Službenik Robert Lighthizer izjavio je da će carine biti usmjerene na “krađu američke tehnologije”, nakon što je istraga otkrila da je Kina ukrala ili prisilila američke kompanije na prodaju intelektualnog vlasništva “u nizu manevara kojima je upravljala država”, izjavio je zamjenik direktora Nacionalnog ekonomskog vijeća (NEC) Everett Eissenstat.

 Istraga je također pokazala da je Kina krala američko intelektualno vlasništvo hakiranjem kompjuterskih mreža, naveli su službenici.

Najnovije

Maloljetnik koji se sinoć utopio u Jablaničkom jezeru je državljanin Saudijske Arabije, bio s porodicom na odmoru

Maloljetnik, koji se jučer utopio na Jablaničkom jezeru, državljanin je Saudijske Arabije, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog...