Trumpova administracija zatvara ured Palestinske oslobodilačke organizacije

Preporučujemo

 Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa najavila je da će danas objaviti odluku o zatvranju ureda Palestinske oslobodilačke organizacije u Washingtonu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika Bijele kuće, list “Amerikan Wall Street Journal“ najavio je da će odluku o zatvaranju vašingtonske kancelarije Palestinske oslobodilačke organizacije objaviti Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

- -

Isti izvor objavio je i draft teksta koji će Bolton pročitati, a u njemu se navodi kako Sjedinjene Američke Države (SAD) uvijek stoje uz prijateljski i saveznički Izrael.

“Trumpova administracija neće taj ured držati otvorenim dok Palestinci odbijaju stupiti u direktne i konstruktivne mirovne pregovore s Izraelom“, navodi američki list.

Uporedo s tim, isti izvor najavljuje da će Trumpov savjetnik Bolton uputiti i prijetnju sankcijama Međunarodnom krivičnom sudu u slučaju da pokrene istragu protiv SAD-a i Izraela.

O toj temi se do sada službeno nisu očitovali Bijela kuća, niti State Department.

- -

Ranije je Trump obustavio svu pomoć Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) i poručio da SAD neće pomagati Palestincima sve dok ne nastave direktne pregovore s Izraelom uz posredstvo Washingtona.

Trumpova administracija je u niz navrata saopćila da radi na “sporazumu stoljeća“ koji bi trebao riješiti bliskoistočnu krizu, a palestinski predsjednik je odbio razgovarati s američkim zvaničnicima i nazvao taj plan “šamarom stoljeća“.

Najnovije

Efendić odgovorio na prozivke na Facebooku, pa kritikovao Vladu KS: Ta ekipa nije ni za šta osim parade

Novinarka Rubina Čengić jutros je na društvenoj mreži Facebook problematizirala probleme s kojima se susreću stanovnici Dobrinje 3 kada...