- Advertisement -

Tržište kriptovaluta se stabilizira nakon prošlosedmičnog pada cijena

Preporučujemo

Nakon što je proteklih sedmica vrijednost Bitcoina nastavila padati ispod cijene od 34.000 američkih dolara, situacija se u protekla 24 sata stabilizirala zahvaljujući stablecoinu Tether koji je tržištu vratio stabilnost.

Terraform Labs zaustavila je prodaju Terra kriptovalute preko brokerske kompanije Blockchain nakon kolapsa TerraUSD-a.Stablecoin je bilo koja kriptovaluta dizajnirana da ima relativno stabilnu cijenu, obično tako što je vezana za robu, valutu ili je njena ponuda regulirana posebnim algoritmom.

Blockchain je sistem u kojem se evidencija transakcija izvršenih u bitcoinu ili drugoj kriptovaluti održava na nekoliko sistema koji su povezani u mrežu koja onemogućava prevare u sistemu.

Tether najveći stablecoin koji se koristi na tržištu kriptovaluta kao valuta koja olakšava trgovanje, tržište je vratila iz gubitaka sa kojima se suočilo prošle sedmice.

U međuvremenu je vrijednost Bitcoina porasla za 6 posto nakon što je preko noći doživio pad te je cijena ove kriptovalute iznosila 25.000 dolara.

“Činjenica da je Tether stabilizirao tržište znači da je poziv na marginalizaciju tržišta kriptovaluta bio neopravdan”, rekao je Matt Maley, glavni marketinški strateg kompanije Miller Tabak + Co.

Maley smatra kako investitori na tržištu neće ulagati još barem nekoliko dana nakon što se odnos ponude i potražnje ponovno stabilizirao.

Podsjećamo, Bitcoin je najrasprostranjenija svjetska kriptovaluta no prošle sedmice doživjela je nagli cjenovni pad.

Gubitak vrijednosti digitalne valute događa se kao posljedica pada na drugim tržištima valutama.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...