Tuka: Ako uđem u finale, onda ću razmišljati kako do medalje

Preporučujemo

Evropsko prvenstvo u atletici počelo je jučer u Berlinu, a jedan od najvećih aduta BiH za osvajanje medalje je naš najbolji atletičar Amel Tuka.

Tuka je uoči nastupa u Berlinu istakao da mu je povreda dosta poremetila planove koje je imao uoči prvenstva.

- -

– Nakon moje prve trke ove godine na Dijamantskoj ligi u Rimu gdje sam istrčao sjajnih 1:45 na otvaranju sezone, dobio sam veliko samopouzdanje i nekako sve je išlo ka tome i moja sama psiha je išla ka medalji. Ona ide i sad, ali ta mala povreda me spriječila da ispoštujem taj plan i program koji sam trebao sve do Berlina. Želim da sve to bude umjereno i kako rekoh maloprije, da idem korak po korak, da prođem prvo te kvalifikacije, da prođem u finale, a taj put do finala je najteži. Najviše sam skoncentrisan na taj dio, a ako se plasiram u finale onda ćemo smišljati šta dalje i kako doći do medalje – kaže Tuka.

Iako Evropsko prvenstvo nije na nivou kvalitete Svjetskog ili Olimpijskih igara, Tuka ističe kako je i EP iz godine u godine sve jače.

– Svjetsko prvenstvo, Olimpijske igre su najjača takmičenja na planeti, tako da je tamo konkurencija najveća. Ali i Evropsko prvenstvo je iz godine u godinu sve jače i jače, tako da i ove godine u Berlinu će biti jedna jaka konkurencija, gdje se ne smije niko potcijeniti. Ima tu atletičara koji su došli sa jako dobrim rezultatom, a i oni koji imaju slabiji rezultat ne smiju se potcijeniti, jer nikad ne znate kad neko može napraviti iskorak i imati svoj dan te da mu se sve te kockice poslože. Što se mene tiče, svi koji su sa mnom na stazi predstavljaju konkurenciju, ne smijem nikog potcijeniti. Ono što želim reći je da ću hrabro ući u svaku trku, dati sve od sebe, a onda ćemo vidjeti jer i faktor sreće treba da presudi – smatra Amel.

Tuka dodaje kako zbog povrede nije trenirao dva mjeseca, ali da su u njegovom timu svi zadovoljni načinom na koji su odrađene pripreme za Berlin.

- -

– Već na početku sezone zajedno sa svojim trenerima sam napravio plan takmičenja na kojim ću učestvovati. Nažalost, zbog povrede koju sam imao morali smo malo promijeniti raspored. skrenunli smo sa programa kako bih sačuvao zdravlje, dobro sam trenirao, osjećam se dobro i vidjet ćemo kao će sve izgledati na stazi. Dva mjeseca nisam nastupao, koliko će ostaviti traga vidjet ćemo. Moram misliti na svoje trenutno stanje i to je jedino bitno u ovom trenutku. Svi su zadovoljni kako su prošle pripreme u Italiji i sretan sam zbog toga.

N akraju, Tuka je istakao kako je konkurencija dosta jaka, ali da sve zavisi od prvog njegovog nastupa, koji je na programu u četvrtak.

–  Bit će jaka konkurencija i moram biti jako spreman. Prvi puta imamo tri trke u tri dana. Prva trka je u četvrtak u 11:30 i maksimalno sam skoncentrisan na nju. Svi žele u drugi krug i niko se neće predavati. Idemo odlučno i hrabro u prvu trku i da prođemo kvalifikacije pa ćemo poslije razmišljati o ostalim utrakama – zaključio je Amel Tuka.

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...