Turska: Broj poginulih u zemljotresima povećan na 3.703

Preporučujemo

Prema najnovijim informacijama, najmanje 3.703 osobe su poginule, dok je najmanje 22.286 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turkiye, javlja Anadolija.

Iz turskog Ureda za upravljanje katastrofama (AFAD) saopštene su najnovije informacije o broju stradalih u zemljotresima, s epicentrom u južnom turskom gradu Kahramanmarasu.

Navedeno je da su na tom području registrovana 422 zemljotresa.

Saopćeno je da je na terenu 59.971 pripadnik različitih institucija iz Turkiye i međunarodnih spasilačkih ekipa. Poslana je i 3.251 osoba iz drugih zemalja koje su stigle u Turkiye kako bi pomogli na području pogođenom zemljotresima.

 

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom.

Nakon toga je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Najmanje 1.559 ljudi je poginulo, a stotine su povrijeđene u Siriji nakon niza snažnih zemljotresa u Turkiye.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...