Turska će vjerovatno odobriti pristupanje Finske NATO do sredine aprila

Preporučujemo

Turski parlament će “vrlo vjerovatno” ratificirati kandidaturu Finske za pristupanje NATO-u prije zatvaranja sredinom aprila, rekla su dva turska dužnosnika Reutersu u srijedu, dan prije posjete finskog predsjednika Saulija Niinista zemlji.

Kandidatura Finske bit će odobrena neovisno o kandidaturi Švedske, koja je podnijela zahtjev za članstvo u zapadnom vojnom savezu u isto vrijeme kao i njen nordijski susjed nakon što je Rusija napala Ukrajinu prošle godine, rekao je jedan visoki dužnosnik.

Turska je nekoliko puta rekla da Švedska mora poduzeti dodatne korake protiv pristalica kurdskih militanata i članova mreže koju Ankara smatra odgovornom za pokušaj državnog udara 2016. Turska obje grupe tretira kao terorističke organizacije.

Razgovori između Švedske i Turske malo su napredovali, posebno nakon nekoliko sporova uglavnom oko uličnih protesta prokurdskih grupa u Stockholmu.

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je u utorak da je vjerojatnoća da Finska uđe u NATO prije Švedske porasla, nakon razgovora između triju strana u Bristelu ove sedmice.

“Povoljno gledamo na pristupanje Finske. Ne bi bilo pogrešno reći da će se razgovori o pristupanju održati u različito vrijeme nego Švedski”, rekao je jedan turski visoki dužnosnik.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...