Turska: Djevojčica iz Sirije napravila prve korake nakon 20 mjeseci

Preporučujemo

Osmogodišnja djevojčica, koja je izgubila ruku i sposobnost da hoda u zračnom napadu u blizini sjeverne provincije Halep u 2016. godini, napravila je svoje prve korake nakon 20 mjeseci zahvaljujući tretmanima u Turskoj, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rayyan Qasim, povrijeđena djevojčica, i njena porodica se trude da obnove svoje živote nakon što im je bombardovan dom 25. novembra 2016. godine.

- -

Iako je izgubila ruku, bila pogođena gelerom u glavu i paralizovan joj je veći dio nogu, Rayyan je sretna što može opet hodati i što ima novu protetsku ruku.

“Moja porodica je bila kod kuće kada se dogodio napad. Moja djeca su se igrala napolju, čuli smo avion. Bomba je pala na našu kuću”, rekao je Rayyanin otac Sheher Qasim AA.

Qasim je dodao da je imao sedmero djece dok njegov četverogodišnjak nije umro na licu mjesta u napadu, dok je drugo dvoje ranjene djece odveo u bolnicu.

Djeca su se igrala u dvorištu sa svojom sestrom, a kada su avioni došli, nisu željeli da se bace na pod jer su nosili novu i lijepu odjeću.

- -

“Nismo željeli da se isprljamo”, rekla je Rayyan.

“Human Appeal”, nevladina organizacija u Halepu, pomogla je Qasimu da dovede svoju kćerku Rayyan u južni turski grad Mersin, a potom i u glavni grad Ankaru.

“Zahvaljujem se Turskoj, turskim ljekarima i bolničkoj administraciji koja je liječila moju kćerku i ‘Human Appealu’ također”, kazao je Qasim.

Djevojčica Rayyan je rekla da želi da uskoro ozdravi i vidi svoju majku, braću i sestru.

“S uzbuđenjem čekam dan kada ću se vratiti kući. Zagrlit ću majku, moje sestre i moje prijatelje. Doktori su dobro vodili računa o meni. Počela sam hodati. Želim da se zahvalim svim mojim doktorima i Turskoj”, dodala je Rayyan.

Rayyan će trebati još vremena da počne da hoda samostalno. Ona će dolaziti u Tursku svakih šest mjeseci na pregled sve do 15. godine.

Najnovije

Salkić odgovorio Delegaciji EU: Na širenje lažnog narativa nećemo šutjeti

Poslanik u NSRs Ramiz Salkić (SDA) oštro je kritikovao pismo koje je Delegacija EU u BiH uputila žrtvama genocida...