Turska kompanija želi investirati u Međunarodni aerodrom u Tuzli

Preporučujemo

Kozuva holding grupacija iz Turske prepoznala je značaj Međunarodnog aerodroma u Tuzli, zbog čega je spremna investirati u njegov daljnji razvoj.

Kako bi predstavili svoju ideju, predstavnici turske kompanije danas su posjetili Međunarodni aerodrom u Tuzli, gdje su se sastali s predstavnicima aerodroma i Vlade Tuzlanskog kantona.

- -

Predstavnici ove kompanije boravili su u prostorijama tuzlanskog aerodroma upravo u vrijeme kada se intenzivno izvode radovi na proširenju putničkog terminala, koji bi putnicima koji lete na neku od evropskih destinacija, trebao biti na raspolaganju u toku mjeseca maja. Tokom sastanka je istaknuto da ova Kozuva želi utjecati na proširenje i razvoj, prije svega cargo saobraćaja, a otvorena je i mogućnost za unapređenje prevoza putnika, s tim da broj opsluženih ljudi mora na godišnjem nivou biti već od njih 700.000 čemu se tuzlanski aerodrom bliži.

“Uspjeh koji je Međunarodni aerodrom Tuzla postigao u cargo i putničkom saobraćaju u proteklom periodu nama je bio dovoljan razlog da dođemo ovdje i razgovaramo o mogućem investiranju kojim se mogu postići bolji rezultati. Ukoliko bismo postigli dogovor u smislu realizacije saradnje, smatramo da možemo utjecati na to da Međunarodni aerodrom Tuzla bude jedan od najrazvijenijih u regiji“, izjavio je nakon sastanka generalni koordinator za poslove u oblasti vazduhoplovstva Kozuva holding grupacije Bora Isiner.

O konkretnim ciframa kada je riječ o investiranju tokom današnjeg sastanka nije govoreno, ali, kako je naglašeno, u pitanju su značajna ulaganja. Ukoliko menadžment tuzlanskog aerodroma prihvati ponudu, u ovaj grad će stići tehnička ekipa iz Turske koja će dogovoriti sve daljnje detalje.

“Mi u ovom trenutku možemo ponuditi našu infrastrukturu koja je takva da možemo primiti najjače avione kada je riječ o izvozu bilo kakvih namirnica ili roba. Od našeg potencijalnog partnera tražimo da nam ponudi moguće investitore, kako bismo unaprijedili razvoj stočarstva, odnosno izvoza namirnica animalnog porijekla iz Tuzlanskog kantona i Federacije BiH u druge zemlje“, rekao je direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Rifet Karasalihović.

- -

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, koji je prisustvovao današnjem sastanku, Međunarodni aerodrom Tuzla ocijenio je od izuzetnog značaja za cijelu regiju.

“Našoj vladi je razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla od prioritetnog značaja, jer će on dalje pospješiti razvoj ovog kantona, a svakako će utjecati i na dodatna zapošljavanja i stvorit će novi zamah TK“, naglasio je premijer TK.

Međunarodni aerodrom u Tuzli bilježi pozitivne rezultate i u prva tri mjeseca ove godine, s obzirom da su u tom vremenskom periodu prevezene 123.000 putnika. To je, naveo je Karasalihović, povećanje za 60 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Karasalihović očekuje da će u 2018. godini, godišnji plan biti premašen za 50.000 putnika, s obzirom da se već sad najavljuje opsluživanje 650.000 osoba, piše Tuzlanski.ba.

Najnovije

Veliko nevrijeme praćeno ledom pogodilo Tuzlanski kanton, oštećena vozila, stambeni objekti…

Tuzlanski kanton u večernjim satima pogodilo je nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim udarima vjetra i gradom. Najteže su pogođeni Doboj Istok,...