Turska: Nastavljeno suđenje američkom svećeniku Brunsonu zbog podrške terorističkim organizacijama

Preporučujemo

Suđenje američkom svećeniku Andrewu Craigu Brunsonu optuženom za podršku terorističkim organizacijama i povezanost sa istim, nastavljeno je danas u zapadnoj turskoj provinciji Izmir.

Brunson je jutros iz kućnog pritvora, u kojem boravi od 25. jula, uz mjere sigurnosti doveden u zgradu suda u četvrti Aliaga u Izmiru.

- -

Turski sud je u augustu po treći put odbio zahtjev za ukidanje kućnog pritvora i zabrane napuštanja zemlje američkom svećeniku Andrewu Craigu Brunsonu.

Nakon što je Drugi kazneni sud u Izmiru prije dva dana donio jednoglasnu odluku prema kojoj se za Brunsona nastavlja kućni pritvor, kao i zabrana napuštanja zemlje, njegov advokat Ismail Cem Halavurt podnio je žalbu 3. Kaznenom teškom sudu, koji je također, odbio žalbu.

Andrew Craig Brunson je uhapšen 9. decembra 2016. godine i otad se nalazio u pritvoru. Optužen je za djelovanje i špijunažu u korist terorističkih organizacija PKK i Fetullahci (FETO).

Na zahtjev Tužilaštva, sud u Izmiru mu je 18. jula izrekao mjeru pritvora tokom sudskog postupka, ali je, zbog njegovih zdravstvenih problema, ta mjera preinačena u kućni pritvor.

- -

U optužnici koju je podiglo Tužilaštvo u Izmiru navodi se da je bio u kontaktu sa članovima terorističke organizacije FETO.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...