Turska počela vojni napad na teritorij Sirije: Svi teroristi i njihove mreže bit će eliminisani

Preporučujemo

Policija sirijskih Kurda YPG objavila je da su turske snage ispalile oko 70 granata na kurdska sela u regiji Afrin na sjeverozapadu Sirije, dok je Ankara priznala da je “vojni napad de facto započet”, prenosi jutarnjilist.

Gađanje ciljeva u Siriji s turskog je teritorija počelo u četvrtak kasno navečer, a nastavilo se u pet ujutro.

- -

Turska smatra paravojne skupine sirijskih Kurda produženom rukom kurdskih pobunjenika koji se bore protiv Turske te su već najavili da će napasti enklavu Afrin, piše Reuters.

Tako posljednjih dana blizu granice stižu trupe, tenkovi i vojna mehanizacija. Turski ministar odbrane Nurettin Canikli u petak je rekao da je napad u toku.

“Operacija je de facto započela granatiranjem ciljeva preko granice. Kad kažem de facto, nemojte me krivo shvatiti – operacija je zaista započela, a svi teroristi i njihove mreže u enklavi bit će eliminisani. Nema drugog puta”, rekao je Canikli.

- -

Ali, turska vojna akcija protiv Kurda prijeti dodatnim narušavanjem odnosa sa SAD-om koji podržavaju Sirijske demokratske snage (SDF), kojima su na čelu upravo kurdske postrojbe.

Najnovije

Nakon 31 godinu od paljenja, miniranja i rušenja sutra svečano otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu

Sve je spremno za sutrašnje otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a...