Turska uhapsila deset admirala nakon što su kritikovali projekt istanbulskog kanala

preporučujemo

Turska je uhapsila deset penzionisanih admirala nakon što su otvoreno kritikovali ogroman projekat istanbulskog kanala koji je zagovarao predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Oni koji su zadržani bili su među 104 penzionisanih admirala koji su potpisali otvoreno pismo upozoravajući protiv povlačenja iz međunarodnog ugovora kojim se uređuje upotreba strateškog Bosforskog moreuza, piše BBC.

Moreuz, pretrpan brodovima, jedini je plovni put koji Crno more povezuje sa Sredozemljem.

Deset admirala optuženo je za “pristajanje na počinjenje zločina protiv sigurnosti države i ustavnog poretka”.

To ih svrstava u kategoriju sličnu mnogim vojnim ličnostima procesuiranim za pokušaj puča protiv predsjednika Erdogana 2016. godine.

“Ostanite tu gdje jeste. Ova je nacija pokazala svima 15. jula 2016. kako pobijediti pučiste. Znajte svoje mjesto!”, predsjednički glasnogovornik Fahrettin Altun napisao je na Twitteru, odgovarajući na pismo penzionisanih admirala.

Prošlog mjeseca vlada je odobrila planove za “Canal Istanbul”, koji bi trebao biti dugačak oko 45 km, a vodio bi od sjevera do juga kroz Istanbul, zapadno od Bosfora.

Penzionisani admirali izrazili su strah da bi to moglo potkopati Montreux konvenciju iz 1936. godine, koja je Turskoj dodijelila kontrolu nad Bosforskim moreuzom unutar njenih granica, i postavila ograničenja za komercijalni i pomorski saobraćaj.

Admirali su napisali da treba izbjegavati bilo kakvu vrstu diskursa i aktivnosti koje bi mogle otvoriti raspravu oko konvencije, dodajući da ona najbolje štiti turske interese.

Najnovije

Blaž Slišković je novi trener FK Željezničar

Fudbalski klub Željezničar je dobio novog trenera, a to je bh. nogometni stručnjak Blaž Slišković. Ovu odluku donijeli su...