Turska uvela nove olakšice za sticanje državljanstva

Preporučujemo

Novim izmjenama zakona Turska je omogućila stranim investitorima dobijanje državljanstva ukoliko kupe imovinu vrijednu 250.000 dolara ili ulože najmanje 500.000 dolara fiksnog kapitala, javlja Anadol Agency (AA).

Turska je napravila izmjene i dopune Zakona o sticanju državljanstva ove zemlje, a nakon potpisa predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i današnjom objavom u Službenom listu one su stupile na snagu.

- -

Tako su pred onim koje žele dobiti tursko državljanstvo postavljeni novi uslovi.

Prema ranijim uslovima Turska je davala mogućnost stranim investitorima dobijanje državljanstva ukoliko ulože najmanje dva miliona dolara fiksnog kapitala, no prema novim izmjenama ovaj iznos je smanjen na 500.000 američkih dolara ili iste vrijednosti deviza ili turske lire.

Ono što je također promijenjeno jeste kupovina nepokretne imovine vrijedne najmanje milion dolara pod uslovom da se ta imovina ne prodaje u roku do tri godine. Prema novim uslovima, tursko državljanstvo mogu steći oni koji kupe nekretninu u vrijednosti 250.000 dolara ili u drugoj valuti ili u turskim lirama.

Strani investitori su državljanstvo ranije mogli steći ako zaposle najmanje 100 ljudi u ovoj zemlji, no sada je za državljanstvo dovoljno da zaposle 50 osoba.

- -

Još jedna bitna izmjena tiče se onih koji u banke koje posluju u Turskoj ulože najmanje tri miliona američkih dolara uz uslov da bude ostavljen tri godine, a ovaj iznos je sada smanjen na 500.000 američkih dolara. Također, državljanstvo u ranije dobivali i oni koji otkupe mehanizme državnog zaduženja u vrijednosti od tri miliona dolara, pod uslovom zadržavanja tri godine, a taj iznos je također smanjen na 500.000 dolara.

Kako bi se pravili svi zahtjevi za sticanje turskog državljanstva, ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo rada, socijalne politike i porodice, ministarstvo okoliša i turizma, ministarstvo trezora i finansija i ministarstvo industrije i tehnologije moći će formirati zajedničku komisiju.

Plan je da se formiraju specijalni uredi koji će se direktno baviti ovim zahtjevima i završavati u najkraćem mogućem roku. Za ove urede će biti zadužena komisija u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Turske.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...