Turski ministar Varank: Protiv finansijskih napada poduzimamo mjere, Turska će iz ovoga izaći kao pobjednik

Preporučujemo

Turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank izjavio je kako su snažna industrijska infrastruktura i dinamični poduzetnici najjači stub Turske naspram ekonomskih napada, te kako će njegova zemlja i iz posljednjih napada izaći kao pobjednik, javlja Anadolu Agency (AA).

Varank je u pisanoj izjavi istakao kako je u drugom kvartalu ove godine industrijska proizvodnja Turske zabilježila rast za 5,3 posto u odnosu na isti period prošle godine.

- -

Osim toga, rast proizvodne u prvih šest mjeseci ove godine povećan je za 7,7 posto u odnosu na isti prošle godine.

Kada je riječ o industrijskoj proizvodnji, Varank je istakao kako je zabilježen i porast od 17,9 posto u high-tech proizvodima.

“Želimo da ovaj trend rasta bude održiv. Prema podacima iz maja ove godine, u posljednjih godinu dana otvoreno je 650.000 novih radnih mjesta, od čega se 283.000 odnose na industrijski sektor. I pored trgovinskih ratova koji se osjete u svim dijelovima svijeta, Turska je u julu povećala izvoz za 11,8 posto, što je rekord naše zemlje. Industrijski proizvodi čine i do 95 posto našeg izvoza i to jasno pokazuje snagu naših industrijalaca”, istakao je Varank.

Turski ministar je podvukao kako su snažna industrijska infrastruktura i dinamični poduzetnici najjsnažniji stub naspram unutrašnjih i vanjskih napada na Tursku.

- -

“Turska će i iz posljednjih ekonomskih napada izaći kao pobjednik. Turski industrijalci uspravno stoje zajedno s državom”, smatra Varank, te dodao:

“Kao ministarstvo mi poduzimamo neophodne mjere naspram onih koji finansijskim napadima žele nanijeti štetu našoj industriji. Nikada nećemo dozvoliti da se takvo nešto negativno odrazi na našu industriju.”

Najnovije

Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji ne priznaje, ali je povukao nakon prozivki

Predsjednik Republike Srpske i najjače političke partije u tom entitetu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik uputio je Ustavnom sudu...