Tursko tužilaštvo izdalo nalog za hapšenje 57 oficira u 28 gradova

Preporučujemo

Republičko tužilaštvo u turskom gradu Batmanu je, u okviru istrage protiv terorističke organizacije FETO, izdalo nalog za hapšenje najmanje 57 oficira turske vojske u 28 gradova, javlja Anadolija.

Među 57 oficira, za kojima je Republičko tužilaštvo u Batmanu izdalo nalog za hapšenje, nalazi se 21 pripadnik žandarmerije, 30 pripadnika zračnih snaga i šest pripadnika kopnenih snaga turske vojske. Radi se o oficirima koji imaju činove potpukovnika, majora, kapetana i nadporučnika.

Akcija hapšenja oficira povezanih s FETO-om je u toku.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula 2016. godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane vlasti u Turskoj. U pokušaju puča poginulo je najmanje 250 osoba, dok je povrijeđeno više hiljada.

Turske nadležne institucije vode opsežnu istrage u sudske postupke protiv te terorističke organizacije.

Najnovije

Oprezno danas! Meteorolozi izdali narandžasto upozorenje – pročitajte i prognozu do srijede

Meteorolozi su za danas izdali 'narandžasto upozorenje'zbog obilnih padavina koje se očekuju u BiH. Kako navode, obilnije padavine očekuju se...