Tužilac Ivan Matešić pod istragom zbog fotografije sa Sanaderom

Preporučujemo

Ured disciplinskog tužioca je registrovao pritužbu po službenoj dužnosti, na osnovu nedavnih medijskih objava o tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Ivanu Matešiću, potvrđeno je za agenciju Patria iz Ureda disciplinskog tužioca.

Podsjećamo, tužilac Tužilaštva BiH Ivan Matešić pozirao je zagrljen sa bivšim predsjednikom HDZ-a i premijerom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom na prvoj utakmici ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Rusiji,  a fotografija je objavljena na društvenim mrežama. Ova fotografija izazvala je reakcije i u bh. javnosti, ali i Hrvatskoj.

- -

Pema podacima sa zvanične web stranice Tužilaštva BiH, Matešić je rođen 1975. u Prozoru, u općini Prozor-Rama u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u 2000. godine. Na poziciju tužioca Tužilaštva BiH izabran je krajem 2013. godine.

Ranije je, od 2007. godine, obavljao dužnost savjetnika federalnog ministra pravosuđa, a krajem 2008. godine bio je postavljen na mjesto pomoćnika federalnog ministra pravde za područje uprave. Prošle je godine bio i kandidat za glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, ali je na tu poziciju izabrana tužiteljica Gordana Tadić. Mediji su i ranije Matešića dovodili u vezu sa HDZ-om Bosne i Hercegovine i čelnicima te stranke.

Bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader osuđivan je, nepravomoćno, za višemilionski kriminal u više afera. Sanadera hrvatsko tužilaštvo tereti u aferama poput ‘Fimi Media’, ‘Hypo’, ‘Ina – Mol’, ‘Planinska’, ‘HEP’… Upravo je prisustvo tužioca iz BiH Ivana Matešić sa osumnjičenim Sanaderom izazvalo reakcije na društvenim mrežama, a među njima i reakciju poznatog hrvatskog novinara Drage Pilsela.

Fimi Medija je jedna od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj – slučaj u kojemu USKOK za izvlačenje više od 70 miliona kuna iz državnih institucija i kompanija preko marketinške agencije Fimi media tereti upravo Ivu Sanadera.

- -

U jesen 2015. Vrhovni sud je ukinuo nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media u kojoj je zbog korupcije osuđen ne samo Sanader, nego i HDZ i cijeli slučaj vratio na početak. Nekoliko mjeseci ranije Ustavni sud je na početak vratio i slučaj u kojem je Sanader osuđen zbog ratnog profiterstva u ‘predmetu Hypo’ i primanja mita za Inu od mađarskog Mola.

Očekujući nova suđenja za Fimi Mediju, Hypo i Ina – Mol, Sanader se u međuvremenu pojavio na sudu i u slučaju Planinska zbog optužbi za uzimanje 17 miliona kuna provizije za kupoprodaju zgrade bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića u Planinskoj ulici 2009.

Tužilac Tužilaštva BiH Ivan Matešić je 2013. godine u jednom od intervjua ustvrdio: “Sudovi i tužiteljstva u potpunosti su nezavisni od zakonodavne i izvršne vlasti kako u pogledu izbora sudaca i tužitelja tako i u vezi sa financiranjem sudova.”

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...