Tužilac koji je izdao nalog za hapšenje Putina: Niko nije mislio da će Milošević završiti u Hagu, ali na kraju jeste

Preporučujemo

Haški tužilac Karim Ahmad Khan kaže da je deportacija ukrajinske djece u Rusiju bila nehumana i da je Rusija mogla poduzeti druge mjere da zaštiti djecu ako joj je to bila namjera. Putinova povjerenica za djecu Marija Lvova-Belova rekla je da je pomagala djeci evakuirajući ih iz ratnih zona.

“Ako je postojala opasnost u određenom području, trebalo ih je premjestiti u druge dijelove Ukrajine, gdje te opasnosti nije bilo. Ako to nije bilo moguće, trebalo im je ponuditi preseljenje u treće zemlje. Ovaj ubrzani proces, koji je Rusija implementirala dajući djeci strano državljanstvo, nešto je što je zahtijevalo pažnju, a to je također dalo dodatni poticaj istrazi”, rekao je Khan za BBC.

- -

Ističe da su zločini koje je počinio Putin su nečuveni. Karim Ahmad Khan kaže da nijedan pravi tužilac neće početi istragu metom, već dokazima koji onda istragu odvedu u nekom smjeru.

“Nije važno jeste li šef države, neko u vojsci, nekažnjavanje za ovakve stvari je nedopustivo. Pojedinci moraju odgovarati za svoje postupke. Ovo je vrsta zločina kojoj ne treba advokat da se kaže da je nečuvena”, rekao je Ahmad Khan o zločinima za koje je optužen Vladimir Putin.

“Oni koji smatraju da mogu danju počiniti zločin, a noću mirno spavati, možda bi se trebali osvrnuti u historiju”, govori Khan za BBC.

Na kraju je kazao da isto tako niko nije mislio da će Slobodan Milošević završiti u Haagu, ali na kraju jest. Istu sudbinu doživjeli su i Charles Taylor iz Liberije i Félicien Kabuga iz Ruande, zaključio je.

Najnovije

Efendić odgovorio na prozivke na Facebooku, pa kritikovao Vladu KS: Ta ekipa nije ni za šta osim parade

Novinarka Rubina Čengić jutros je na društvenoj mreži Facebook problematizirala probleme s kojima se susreću stanovnici Dobrinje 3 kada...