Tužilac koji je izdao nalog za hapšenje Putina: Niko nije mislio da će Milošević završiti u Hagu, ali na kraju jeste

Preporučujemo

Haški tužilac Karim Ahmad Khan kaže da je deportacija ukrajinske djece u Rusiju bila nehumana i da je Rusija mogla poduzeti druge mjere da zaštiti djecu ako joj je to bila namjera. Putinova povjerenica za djecu Marija Lvova-Belova rekla je da je pomagala djeci evakuirajući ih iz ratnih zona.

“Ako je postojala opasnost u određenom području, trebalo ih je premjestiti u druge dijelove Ukrajine, gdje te opasnosti nije bilo. Ako to nije bilo moguće, trebalo im je ponuditi preseljenje u treće zemlje. Ovaj ubrzani proces, koji je Rusija implementirala dajući djeci strano državljanstvo, nešto je što je zahtijevalo pažnju, a to je također dalo dodatni poticaj istrazi”, rekao je Khan za BBC.

Ističe da su zločini koje je počinio Putin su nečuveni. Karim Ahmad Khan kaže da nijedan pravi tužilac neće početi istragu metom, već dokazima koji onda istragu odvedu u nekom smjeru.

“Nije važno jeste li šef države, neko u vojsci, nekažnjavanje za ovakve stvari je nedopustivo. Pojedinci moraju odgovarati za svoje postupke. Ovo je vrsta zločina kojoj ne treba advokat da se kaže da je nečuvena”, rekao je Ahmad Khan o zločinima za koje je optužen Vladimir Putin.

“Oni koji smatraju da mogu danju počiniti zločin, a noću mirno spavati, možda bi se trebali osvrnuti u historiju”, govori Khan za BBC.

Na kraju je kazao da isto tako niko nije mislio da će Slobodan Milošević završiti u Haagu, ali na kraju jest. Istu sudbinu doživjeli su i Charles Taylor iz Liberije i Félicien Kabuga iz Ruande, zaključio je.

Najnovije

Samoubistvo u Bijeljini: Pucao u sebe iz vatrenog oružja

Muškarac pedesetih godina izvršio je danas samoubistvo iz vatrenog oružja u svojoj porodičnoj kući u Bijeljini. Policijska uprava Bijeljina potvrdila...