Tužilac u slučaju Dženan Memić podnio ostavku, prelazi u advokate

preporučujemo

Tužiocu Kantonalnog tužilaštva KS Merisu Ćati 2. aprila prestao je mandat zbog podnošenja ostavke na mjesto tužioca. Ćato je prije izvjesnog vremena podnio zahtjev za prijem u Advokatsku komoru, prenosi NAP.

Procedura prijema je takva da Upravni odbor Komore razmatra zahtjev odnosno da li je sve u skladu sa Zakonom o advokaturi, ali i ispunjenost svih formalnih uslova koji su propisani.

Ćato je na poziciji tužioca Sarajevskog tužilaštva bio od maja 2014. godine, a njegovo ime veže se za slučaj ubistva mladića Dženana Memića u februaru 2016. godine. Ćato je bio postupajući tužilac u ovom slučaju, a njemu se pridružilo još sedam tužilaca. Sudska praksa nije zabilježila da na slučaju koje je Tužilaštvo KS okvalificiralo prvo kao ubistvo, a zatim kao saobraćajnu nesreću radi ovoliki broj tužilaca.

Porodica ubijenog mladića od početka tvrdi da je Tužilaštvo KS sakrilo veliki broj dokaza, kao i da je istraga odvedena u drugom pravcu kako bi se sakrio stvarni počinilac. Iako je još uvijek u toku suđenje u ovom slučaju Ćato je odlučio napustiti Tužilaštvo KS i preći u advokate.

Dženanov otac Muriz Memić krajem marta je pisao Regionalnoj advokatskoj komori Kantona Sarajevo pitajući da li „nečasna osoba može biti advokat“.

– Advokati moraju služiti pravdi i strankama koje štite i brane. Prema kodeksu advokatske etike, dužnost je advokata da se u skladu sa zakonom, ustavom i moralom, bori se za vladavinu prava-onaj ko pomaže ubicama, ne može biti advokat – napisao je Memić.

Porodica Memić najavila je podnošenje i krivičnih prijava protiv svih tužilaca koji su radili na ovom slučaju, kao i glavne tužiteljice KS Dalide Burzić.

U uvjetima za vršenje advokatske djelatnosti u članu 18. stav 8. propisano je da pravo na upis u Imenik advokata Federalne advokatske komore ima osoba koja je dostojna obavljanja advokatske djelatnosti.

– Ranije ponašanje i postupci moraju ukazivati da će ta osoba savjesno obavljati advokatsku djelatnost – navodi se.

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...