Tužilaštvo BiH podiglo optužnica protiv Vasvije Vidović: Osumnjičena da je omogućila Ranku Debevcu da sakrije mobitel

Preporučujemo

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je optužnicu protiv Vasvije Vidović, rođene 1954. godine u Rogatici, nastanjena u Sarajevu, državljanke BiH.

U optužnici se navodi da je Vidović 18. decembra 2023. godine, pristupila u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA u Istočnom Sarajevu, pozvana od osumnjičenog i lišenog slobode Debevec Ranka, da ga u svojstvu odvjetnika zastupa u kaznenom postupku.

- -

Nakon što joj je omogućeno da komunicira sa osumnjičenim u posebnim prostorijama, bez prisustva policijskih službenika, svjesna svojih protupravnih radnji a sa ciljem da znatno oteža dokazivanje kaznenih djela u postupku pred Sudom BiH, znajući da mobilni telefoni osumnjičenih trebaju biti privremeno oduzeti po naredbi Suda BiH, omogućila osumnjičenom da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu te ga na taj način sakrije.

Osumnjičena se tereti da je, s ciljem da znatno oteža dokazivanje u sudskom postupku, sakrila tuđi predmet koji služi dokazivanju, čime je počinila kazneno djelo – Spriječavanje dokazivanja. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije

Bećirović i Komšić se sastali s Gutteresom: Izgradnja budućnosti mira zahtijeva suočavanje s prošlošću

Predsjedavajući Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antóniom Gutteresom dan...