Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za rušenje i uništavanje Aladža džamije u Foči 1992. godine, optužen Goran Mojović

Preporučujemo

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za rušenje i uništavanje Aladža džamije u Foči 1992. godine.

Optužnica tereti Mojović Gorana (1969.) za zločin protiv čovječnosti iz članka 173. KZ BiH, a u svezi sa uništavanjem kulturnih, historijskih i religijskih spomenika (čl. 183. stavak 1).

- -

Tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

-Mojović Gorana, rođenog 1969. godine u Foči.

Optuženi se tereti da je dana 02.08.1992. godine, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba, tako što je postavljenjem eksploziva i izazivanjem eksplozije  u potpunosti uništio kulturno-historijski i religijski spomenik Aladža džamija, koji je bio namijenjen religijskim, odgojnim i kulturnim ciljevima i potrebama Bošnjaka.

Postavljanje i aktiviranje eksploziva, optuženi je izvršio sa još jednim vojnikom, koji je poginuo 1993. godine.

- -

Aladža džamija je kulturni, historijski i religijski spomenik izgrađen 1550.-1551. godine, te  je od 1950. godine bila spomenik pod zaštitom države.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. točka h) (progon), u svezi sa člankom 183. stavak 1. (uništavanje kulturnih, vjerskih i povijesnih spomenika) KZ BiH.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem 36 svjedoka, 2 stručna vještaka, među kojima i stručnjaka iz oblasti, arhitekture, povijesti i kulturnog naslijeđa uz prilaganje više od 200 materijalnih dokaza.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...